BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BIH ZABRINUT: SUKOB NA BALKANU IMA POTENCIJAL ZA ESKALACIJU

Region

Bivši izaslanik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch ocijenio je da se na Balkanu događa sukob koji se može obuzdati, ali ipak ima potencijal za eskalaciju, i da zvaničnici treba što prije da se verbalno razoružaju.

Jer, kao što smo vidjeli u Ukrajini, ova vrsta verbalne eskalacije lako se pretvori u vojnu eskalaciju – rekao je Petritsch za Radio Slobodna Evropa i ocijenio da je Vlada Kosova donijela mudru odluku da odloži sprovođenje odluka o registarskim tablicama i ličnim ispravama.
Prema njegovim riječima EU bi trebalo da učini više za dijalog u kojem posreduje između Kosova i Srbije, a ovaj primjer pokazuje kako odlaganje procesa ne funkcioniše.

Petritsch je rekao da je zbog rata u Ukrajini, u istočnoj i jugoistočnoj Evropi situacija postala puno emotivnija i nestabilnija i da od agresije protiv Ukrajine koju je pokrenula Rusija postoji određeni efekat prelivanja na Balkan.

Ocijenio je da su NATO i Kfor u pripravnosti na Kosovu i da je međunarodno prisustvo važno kako bi se osigurao nastavak dijaloga i kompromis.

Mislim da je jedini način na koji mogu reći kao diplomata da se vratimo pregovorima i nastavimo da angažujemo gospodina Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije, i Evropsku uniju i pronađemo izlaz i rješenje iz ove vrlo opasne situacije – rekao je Petritsch .
On je ocijenio da su obje strane prihvatile Evropsku uniju kao posrednika i da EU mora biti prisutna i vrlo aktivna i u Beogradu i u Prištini, i da samo tada mogu vidjeti napredak.

hayat.ba