DA LI JE VUČIĆ KUPIO SVE ŠTO JE BILO UGLJA: OGLASILI SE IZ RMU BANOVIĆI

Region

Iz Rudnika mrkog uglja „Banovići“ demantirali su navode da je Srbija kupila sav ugalj u BiH i da će se zbog toga građani smrzavati.

Ističu da nisu tačne informacije da već 20 dana nijedan kamion, osim onih iz Srbije, ne može stati u red za utovar, da Srbija ima narudžbu od dva miliona tona uglja, te da njihovi kamioni dovoze japiju za Rudnik, a odvoze ugalj. Kao ni navodi da ni radnici koji su ugalj uzeli umjesto regresa ne mogu da ga dobiju.

Zbog povećane potražnje za ugljem izazvane krizom sa energentima u cijelom svijetu, stvorene su veće gužve i čekanja pri utovaru uglja, ali tvrdimo da svi kupci u našoj kompaniji imaju podjednak tretman i da se dogovorene količine uglja izvoze po planu. Da se informacije koje je navodno dao vozač kamiona ne odnose na naš Rudnik, na samom početku potvrđuju iznešene tvrdnje; da se kamionima iz Srbije dovozi japija za Rudnik, i da tona uglja trenutno košta 128 KM. Naime, rudnik „Banovići“ potrebnu građu nabavlja isključivo od firmi sa područja TK, a trenutno tona banovićkog uglja košta 180 KM. Mi sa JP „ Elektroprivreda Srbije“ imamo sklopljen ugovor za isporuku 100.000 tona uglja, od čega ćemo u ovoj godini realizovati oko 50 posto, te ugovore sa drugim kompanijama u Srbiji u količini od 150.000 tona – dodaju iz RMU Banovići.

Napominju da je 90 posto riječ o uglju koji zbog niže kalorijske vrijednosti ne odgovara našem tržištu, odnosno našim termoelektranama.

Želimo istaći i to da radnici rudnika „Banovići“ ne uzimaju ugalj umjesto regresa. Svim radnicima Rudnika omogućena je kupovina uglja koju plaćaju u nekoliko mjesečnih rata. Šta je stvarni motiv, u tekstu pomenutog „vozača kamiona“ i da li on uopšte postoji mi to ne znamo. Ono što znamo je da u proteklih nekoliko mjeseci ulažemo maksimalne napore da ugljem obezbijedimo naše kupce i strateške partnere i da smo do sada u tome vrlo uspješni. Nijedan strateški partner niti kupac banovićkog uglja nije i neće biti oštećen po pitanju isporuke i poštivanja potpisanih ugovora, što u konačnici znači da ni BH tržište nije energetski ugroženo, barem kada je u pitanju naš ugalj – naveli su iz RMU Banovići.

Napominju da RMU „Banovići“ na godišnjem nivou proizvede 1.550.000 do 1.600.000 tona uglja.

– Zaključno sa današnjim danom (21.07.2022. godine), na tržište je plasirano 753.511,37 tona separisanog uglja, od čega 51.000 tona za tržište Srbije – pojasnili su iz RMU Banovići.

hayat.ba