HGSS Split spasio čovjeka iz stijene: ‘Vikao je upomoć, bio je potresen. To su jako strme litice’

Region

HGSS Split spasio čovjeka iz stijene: ‘Vikao je upomoć, bio je potresen. To su jako strme litice’

Unesrećeni čovjek dobro se snašao jer se kaišom privezao za stablo, a dodatno se osigurao i jaknom, kažu nam iz HGSS Stanice Split o dramatičnoj noći na Kozjaku

Unesrećenog smo locirali pomoću drona koji je imao termovizijsku kameru, žalio se na uganuće koljena, no najviše od svega bio je potresen, kaže nam Darko Gavrić-Čerčo, pročelnik HGSS Stanice Split.

Naime, noćas u nedjelju oko 2.59 dežurni telefon HGSS Stanice Split primio je poziv centra 112 kojem je policija javila kako iz stijene Kozjak, istočno od doma Putalj, netko uporno viče upomoć.

– Odmah smo krenuli s jednim potražnim timom od 13 članova i sa psom. Pristupili smo s dvije strane stijene, ispod i iznad, no na kraju smo odlučili da će čovjeka lakše biti zvući navrh stijene. Bio je vidno potresen, u teškom psihičkom stanju, no na neki način se ipak uspio snaći. Vezao se kaišom za jedno stablo s obzirom da nije bio u litici, a dodatno se privezao i jaknom – kaže nam Gavrić, koji dodaje kako se ne radi o intervenciji, već o jednom klasičnom spašavanju, koje je na svu sreću prošlo dobro.

Ipak, kaže da bez obzira što im je teren poznat, on je zahtjevan zbog strmih litica.

– To su jako strme litice, no sve je dobro završilo. Radi se o mlađem, lokalnom čovjeku. Najvažnije je da nije imao teških tjelesnih ozljeda i da je sve dobro prošlo. Nama jedna neprospavana noć ništa ne znači kad vidimo da je čovjek na sigurnom. Dobro je činiti dobro, to je naš moto – zaključio je Gavrić.

Spašeni čovjek na Hitnu je primljen jutros oko 6 sati.

24sata