Erdogan: Stalno pravite predstave, više ne razgovaramo sa vama

Svijet

Erdogan: Stalno pravite predstave, više ne razgovaramo sa vama

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja obustavlja pregovore sa Grčkom, dijelom i zbog spora sa grčkim premijerom Kirijakisom Micotakisom i onoga što Ankara naziva kršenjem vazdušnog prostora.

Prošle godine, poslije petogodišnje pauze, dvije članice NATO-a nastavile su razgovore o rješavanju problema u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima.

Erdogan je u parlamentu poručio da je Turska otkazala platformu bilateralne saradnje, nazvanu Strateški savjet na visokom nivou, sa Grčkom i dodao da Ankara želi spoljnu politiku koja „ima jak karakter“, prenosi agencija Reuters.

„Stalno nam pravite predstave sa svojim avionima“, rekao je Erdogan, misleći na spor oko vazdušnog prostora oko ostrva u Egejskom moru.

Upozorio je Grčku da ne pokušava da se igra sa Turskom.

“Umorit ćete se i zaglavit ćete na putu. Mi više ne vodimo bilateralne razgovore sa vama”, rekao je turski lider.

Zemlje su dugo bile u sukobu oko niza pitanja kao što su pomorske granice, preklapanja potraživanja oko njihovih kontinentalnih pojaseva, vazdušnog prostora, migranata i etnički podijeljenog Kipra, podsjeća britanska agencija.

Tenzije su ponovo “buknule” prošle sedmice kada je Erdogan rekao da grčki premijer “više ne postoji” za njega, optužujući ga da pokušava da blokira prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj tokom posjete Sjedinjenim Državama.

Micotakis je jučer rekao novinarima poslije samita lidera EU da je obavijestio svoje kolege iz Evropske unije o “agresivnosti” Turske i “provokacijama koje ne mogu da tolerišu Grčka ili EU”.

Erdogan je poručio i da će Turska osloboditi sirijske oblasti Tal Rifat i Manbidž od terorista i da će se njene planirane vojne operacije postepeno nastaviti u drugim dijelovima sjeverne Sirije.

Njegovi komentari, u govoru poslanicima iz njegove vladajuće partije, uslijedili su nedjelju dana nakon što je obećao novi vojni upad na južnu granicu Turske, koja je na meti milicije sirijskih Kurda koju podržavaju SAD, a koju Ankara smatra terorističkom grupom.

novi.ba