ISTRAŽIVANJA DOKAZALA: NAJBOLJA PREHRANA ZA DUG ŽIVOT UKLJUČUJE ČOKOLADU I ISKLJUČUJE CRVENO MESO

Zdravlje

Koliko god obožavali čokoladu, ponekad vam se čini da je ne možete uklopiti u svoj režim mršavljenja.

Međutim, istraživači sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji pregledali su stotine studija o prehrani provedenih tokom posljednjeg desetljeća u potrazi za onom koja nudi najbolje šanse za duži i zdraviji život, a rezultati su ih naveli na zaključak da bi upravo čokolada mogla biti dio takve prehrane.

Ono što je važno napomenuti je da se tu radi isključivo o tamnoj čokoladi s visokim udjelom kakaa, a crveno i sve vrste prerađenog mesa bi trebalo potpuno izbaciti. Također se preporučuje postiti svaki dan u periodu od 12 sati, što ostavlja drugih 12 sati dnevno u kojem bi trebali biti raspoređeni svi obroci.

Mahunarke, cjelovite žitarice i povrće ključni su dio njihovog plana prehrane, kao i puno orašastih plodova i maslinovog ulja. Neka riba je dopuštena, a unos piletine mora biti vrlo nizak, kao i unos šećera i proizvoda od rafiniranih žitarica, kao što su bijeli hljeb i tjestenina.

Glavni autor dr. Valter Longo, stručnjak za starenje i biološku nauku, utvrdio je da pravila ove prehrane nisu usmjerena samo gubitku težine. Umjesto toga, kako dr. Longo kaže, “imaju za cilj usporiti starenje i pomoći u izbjegavanju morbiditeta i održavanju zdravlja u poodmakloj dobi.”

Mnoštvo dokaza pokazuje da bi ti obrasci prehrane potaknuli zdravu funkciju stanica i spriječili pretilost, dijabetes i rak. Dr. Longo i profesorica Rozalyn Anderson, stručnjakinja za starenje sa Sveučilišta Wisconsin, objavili su svoja otkrića u časopisu Cell.

hayat.ba