TREŠNJA IMA BROJNE KORISTI ZA NAŠ ORGANIZAM

Zdravlje

TREŠNJA IMA BROJNE KORISTI ZA NAŠ ORGANIZAM

Prema istraživanjima, trešnje su vrlo povoljne po naše zdravlje.

Ne samo što nas mogu osvježiti, one mogu biti naš najbolji saveznik u borbi protiv raznih bolesti. Po mišljenju brojnih stručnjaka trešnje su “prirodni lijek sa drveta”, a u nastavku pročitajte zašto ove sezone treba da ih jedete što više.

1. Čuvaju srce

Trešnje su bogat izvor cinka, gvožđa, kalijuma, mangana i bakra. Kalijum blagotvorno djeluje na zdravlje srca i važna je komponenta ćelija i tjelesnih tečnosti koje regulišu rad srca i krvni pritisak.

2. Trešnjama u borbi protiv upale

Zahvaljujući jakom protivupalnom dejstvu, trešnje uopšteno predstavljaju najbolje saveznike protiv bolova u zglobovima. Bogato antioksidantima (polifenolima, vitaminom C i E, beta karotenom), ovo voće sprečava oksidaciju ćelija koja prati upalne procese pa se preporučuju ljudima koji boluju od gihta i artritisa ili imaju sportske povrede. Prema tvrdnjama stručnjaka, 20 trešanja dnevno ima dejstvo jače od jedne tablete aspirina.

3. Trešnje podstiču varenje

Pomoću svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera trešnje podstiču rad želuca, crijeva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje. Osim toga, trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege. Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da spriječe nastanak karijesa i probleme sa desnima poput paradentoze. Trešnje čiste bubrege i mokraćne kanale, jer je odličan diuretik koji pospješuju izlučivanje mokraće. Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spriječe nastanak karijesa i problema sa desnima.

4. Štite od raka

Antioksidanse kao što su lutein i beta karoten naći ćete i u slatkim trešnjama, ali ih ipak ima više u višnjama. Ovi spojevi djeluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih jedinjenja koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti. Trešnje pozitivno utiču i na koncentraciju, ravnotežu i koordinaciju pokreta. Istovremeno snižavaju krvni pritisak, a dijetalna vlakna koja se nalaze u njima smanjuju rizik od nastanka raka debelog crijeva.

5. Protiv bora i starenja

Trešnje se preporučuju osobama koje pate od astme i alergija, ali i svima koji žele da imaju lijepu kožu jer trešnje pospješuju proizvodnju kolagena. Ovo voće, naime, sadrži antocijanidine koji jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je, takođe, prirodni lijek protiv celulita jer može da spriječi njegov nastanak.

6. Bolje raspoloženje i lak san

Trešnje sadrže i antioksidans melatonin, koji smiruje nervni sistem i tako pomaže protiv neuroza, nesanice i glavobolje. Melatonin, naime, pomaže održavanju vašeg bioritma urednim i tačnim. Takođe, naučnici sa univerziteta u Luizijani otkrili su kako prirodni sok od višnje utiče na san. Njihovo istraživanje pokazalo je naime da su ispitanici u prosjeku spavali 85 minuta duže nakon što su dvije nedjelje svakodnevno pili po dvije čaše ovog soka.

7. Mršavljenje

Trešnje imaju vrlo malo masnoća i niskokalorične su – u 100 grama ima svega 63 kalorije, te su odlična namirnica ako ste na dijeti. Zbog visokog udjela vode i malo kalorija trešnje pomažu pri mršavljenju. Zahvaljujući vlaknima i pektinu ovi plodovi doprinose osjećaju sitosti. Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Istraživači Univerziteta u Mičigenu tvrde da antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na stomaku i sniziti nivo holesterola i šećera u krvi.

hayat.ba