ZAŠTO SE DJETELINA SA ČETIRI LISTA SMATRA SRETNOM?

Zanimljivosti

ZAŠTO SE DJETELINA SA ČETIRI LISTA SMATRA SRETNOM?

Svi znamo za vjerovanje da djetelina sa četiri lista donosi sreću.

Kada je nađu ljudi je obično čuvaju i njen pronalazak vezuju sa time da će im donijeti iznenadnu sreću.

Jedna legenda kaže da priča dolazi od same Eve. Dok su Adam i Eva napuštali Rajski vrt, Eva je navodno ubrala jednu djetelinu sa četiri lista kao uspomenu na raj, a ova vjerska veza dovela je do toga da se od tada smatra da donose sreću.

Kelti su smatrali da djetelina sa četiri lista ima magičnu moć zaštite, sposobnost da odagna zlo i nesreću. Također se vjerovalo da nošenje djeteline omogućava nosiocu da vidi vile.

Iako se smatra da su djetelina sa četiri lista izuzetno rijetke, navodno ide jedna na 10.000. Studija koju su sproveli švajcarski istraživači pogledala je 5,7 miliona detelina i otkrila da je vjerovatnoća pronalaženja jedne djeteline sa četiri lista jedna od 5.076. Mnogo bolje šanse! Genetska studija na Univerzitetu Džordžija zaključila je da je više od tri lista na djetelini posljedica genetske mutacije u genomu obične vrste djeteline, pišse Reader digest.

Također otkriveno je da je vjerovatnoća pronalaženja djeteline sa pet listova bila jedna na 24.390 djetelina sa tri lista.

hayat.ba