NOĆNI ZALOGAJI KOJI BI MOGLI DA VAS KOŠTAJU KVALITETNOG SNA: ŠTA JE NAJRIZIČNIJE?

Hrana i pice

NOĆNI ZALOGAJI KOJI BI MOGLI DA VAS KOŠTAJU KVALITETNOG SNA: ŠTA JE NAJRIZIČNIJE?

Nesanica je, nažalost, problem s kojim se mnogi od nas suočavaju. S obzirom na tempo života i obaveze, postaje sve češći. Nije nemoguće riješiti ga, ali mnogi ne znaju kako to da učine.

Da bi vaš san bio kvalitetan, postoji više stvari koje možete da uradite i pomognete sebi da lijepo, lako i kvalitetno odspavate

Jedna od tih stvari jeste i da pripazite šta jedete. Naravno, ovo se ne odnosi na cijeli dan, već na večernje sate.

Kim Lavic je nutricionistkinja, koja je objasnila da bi, prije svega, trebalo da se odreknete slatkiša, prije nego što odete na spavanje.

Ukoliko želite bolje da spavate, hrana broj jedan koju bi trebalo da zaobiđete, jesu slatkiši. Oni imaju veoma visok sadržaj šećera i u osnovi ne nude nutritivnu vrijednost koja može da se iskoristi. Gumene bombone, na primjer, imaju 21 gram šećera po porciji, sa samo tri grama proteina, nula grama masti i bez vitamina ili drugih korisnih hranljivih materija o kojima bi se govorilo. Previše slatkiša može da stvori kratkoročne i dugoročne probleme sa spavanjem”, objasnila je ona.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su slatkiši povezani s problemima sa spavanjem.

Kratkoročno, slatkiši noću takođe mogu da dovedu do hormonskih promjena, poput povišenog insulina i adrenalina, koji vas ostavljaju nemirnim, anksioznim i gladnim”, kaže nutricionistkinja.
Pored isključivanja slatkiša, ono što bi moglo da vam pomogne da bolje spavate jeste da isključite i prženu hranu. Studije je povezuju sa visokim sadržajem masti, sa povećanim rizikom od poremećaja sna.

Ograničavanje kisele hrane, začinjene hrane i gaziranih pića moglo bi da vam pomogne da bolje spavate. Pokazalo se i da kofein smanjuje vrijeme i kvalitet spavanja, tako da izbjegavanje pića sa kofeinom i hrane poput tamne čokolade popodne i uveče može da unaprediti san”, kaže ona.

hayat.ba