MALA KNJIGA PJESAMA ENGLESKE KNJIŽEVNICE PRODAJE SE NA AUKCIJI ZA 1,2 MILONA DOLARA

Zanimljivosti

MALA KNJIGA PJESAMA ENGLESKE KNJIŽEVNICE PRODAJE SE NA AUKCIJI ZA 1,2 MILONA DOLARA

Minijaturna knjiga pjesama koje je napisala 13-godišnja Charlotte Bronte predstavljena je u New Yorku nakon što je bila skrivena od javnosti više od stoljeća.

Knjižica manja od igraće karte, s 15 stranica, zbirka je deset neobjavljenih pjesama iz 1829.

Pod naslovom Knjiga rima (sic) Charlotte Brontë, koju niko ne prodaje, a štampana je sama, svezak je ručno ušiven u originalne smeđe papirnate korice. To je posljednje od više od dvadesetak minijaturnih djela koje je stvorila autorica Jane Eyre, a za koja se zna da su u privatnim rukama.

Knjiga nije viđena u javnosti od novembra 1916., kada je prodana na aukciji u New Yorku za 520 dolara. Sada je na prodaju na međunarodnom sajmu starih knjiga u New Yorku s početnom cijenom od 1.25 miliona dolara.

Sestre Brontë odrasle su u Engleskoj, zabavljale se pisanjem

Knjižara James Cummins Bookseller iz New Yorka prodaje Knjigu rima u partnerstvu s londonskom firmom za rijetke knjige Maggs Bros. Oni to čine u ime anonimnog prodavača “koji želi biti siguran u buduće očuvanje djela”, rekli su u saopćenju za javnost. Sajam je otvoren jučer i traje do nedjelje.

Postojanje rukom pisane Knjige rima odavno je poznato stručnjacima, budući da se spominje u biografiji Brontë koju je napisala Elizabeth Gaskell 1857. No same pjesme, čiji naslovi uključuju Ljepotu prirode, Pjesme prognanika i Vidjeti ruševine babilonske kule, nikada nisu objavljene.

Odgajane u relativnoj izolaciji u močvarnom selu Haworth u Yorkshireu u Engleskoj, Brontë i njene mlađe sestre Emily i Anne zabavljale su se izmišljajući zamršene priče smještene u sofisticirani imaginarni svijet.

Njihova mašta iznjedrila hvaljene romane

Njihova je mašta iznjedrila romane hvaljene kao klasike engleske književnosti, uključujući Charlotteinu Jane Eyre, Emilyne Orkanske visove i Anninu Stanarku napuštene kuće. Kao i mnoge spisateljice tog vremena, izvorno su svoja djela objavljivale pod muškim pseudonimima.

Na početku Knjige rima piše: “Slijede pokušaji rime inferiorne prirode, to se mora priznati, ali oni su ipak moji najbolji.”

Ona također govori o imaginarnom svijetu koji su sestre Brontë stvorile zajedno s bratom Branwellom.

Ovu sam knjigu napisala ja, ali se pretvaram da su markiz od Duroa i lord Charles Wellesley napisali jednu takvu – napisala je.
Minijaturni svesci ostali su u porodici do 1890-ih, kada su se počeli prodavati kolekcionarima u Britaniji i Americi. Više od 100 godina kasnije i dalje izazivaju veliko zanimanje.

hayat.ba