RASTE KAO KOROV, A NISTE NI SVJESNI ŠTA SVE LIJEČI: Koristi se i kao protivotrov za ujed zmije, a evo na koji način

Zdravlje

RASTE KAO KOROV, A NISTE NI SVJESNI ŠTA SVE LIJEČI: Koristi se i kao protivotrov za ujed zmije, a evo na koji način

Čičak raste svuda, nervira nas najviše kada se zakači za nogavicu i vjerovatno ne znate kakvo bogatstvo imate ispred sebe. Postoji više vrsta ove biljke i svaka je ljekovita. Jedina mana čička jeste što ima pomalo neprijatan miris, ali on prestaje kada se biljka osuši.

Mnogi narodi ga koriste u ishrani, jer važi za odličnog prečišćivača krvi i izbacuje toksine.Može se koristiti i kao protivotrov na mjesto ujeda zmije tako što ćete na to mjesto sipati sok iz čičkovog lista.

Sprječava opadanje kose, liječi reumu i dobar je za jetru.Zaista, ova biljka poseduje mnogo moći i značajna je za ljudsko tijelo.

Može se svrstati u i diuretike.Podstiče znojenje, izbacivanje tečnosti i doprinosi čišćenju organizma.Čičak igra značajnu ulogu i kod regulisanja nivoa šećera u krvi zato što koren čička sadrži insulin koji dobro djeluje kod dijabetičara. Od korijena ove biljke možete jednostavno napraviti čaj, ali postoje i drugi načini.

Uljni ekstrakt čička je odličan za masažu kože glave, na ovaj način hranite kosu i vraćate joj sjaj.Postupak je jednostavan.Za pripremu ulja potrebne su tri kašičice korijena čička i 200 militara rafinisanog maslinovog ulja,spremljenu mješavinu ostavite da odstoji tri nedelje, a onda nanesite na kosu i glavu prekrijte flanelskom krpom.Tako prespavajte, pa operite kosu i postupak ponovite opet s vremena na vreme.

Protiv reume je odličan čaj od semenki.Pripremićete ga tako što jednu supenu kašiku semenki kuvate u pola litre vode pet minuta, a zatim ostavite da odstoji oko 15 minuta.Čaj pijte ujutru i uveče, ali samo po dvije kašike.

novi.ba