EVO KAKO DA SPRIJEČITE POPODNEVNI PAD ENERGIJE

Zanimljivosti

EVO KAKO DA SPRIJEČITE POPODNEVNI PAD ENERGIJE

Skoro svakodnevno nam se dešava da poslije ručka ili u popodnevnim satima osjetimo pad energije i imamo osjećaj da ćemo zaspati i opada nam koncentracija. Evo šta na tu temu kažu naučnici.

Do pada energije dovodi više faktora – neispavanost, stres, obaveze, ishrana, raspoloženje, itd.

Simptomi su isti: pospanost, pad motivacije i koncentracije. Naš biološki sat reguliše nivo energije u toku dana. Prema istraživanjima, energija nam uglavnom pada između dva i pet sati popodne.

Evo šta kažu naučnici, kako da spriječimo popodnevni pad energije:

REGULIŠITE DORUČAK I RUČAK

Veoma je važno šta unosimo u svoj organizam za doručak i ručak, kako bi imali normalnu fuknciju mozga.

Hrana bogata ugljenim hidratima, bez proteina, dovodi do naglog skoka šećera u krvi i daje nam samo trenutnu energiju. Ali, jednako kako smo je brzo dobili tako je brzo i gubimo, te budemo pospani u poslijepodnevnim časovima. Naučnici savjetuju da za prvi obrok u toku dana unosimo namirnice koje postepeno dižu energiju u tijelu. Tu spada povrće, protein (jogurt, jaja, sir) kao i orašasto voće.

Stoga, idealan prvi obrok bio bi na primjer ovsena kaša s jogurtom i orašastim voće, a za ručak pojedite sezonsku salatu sa određenim proteinom. Izbjegavajte da za doručak jedete peciva i slatkiše.

PROŠETAJTE ILI RADITE JUTARNJE VJEŽBE

Jedna studija iz 2017. godine pokazala je da je kratka jutarnja fizička aktivnost efektivnija od kafe. Ukoliko osjećate da vam na radnom mjestu “pada glava”, napravite kratku pauzu i prošetajte malo, najbolje bi bilo da izađete na svjež vazduh.

SLUŠAJTE MUZIKU

Naučnici su otkrili da muzika i te kako povećava nivo koncetracije. Isto kako nas muzika pokreće na vježbanje i plesanje, tako može razbuđujuće djelovati na nas. Iako su ukusi različiti, naučnici preporučuju mirnije tonove muzike koji će umiriti i naš um. Klasična muzika se stoga najviše savjetuje.

hayat.ba