ČISTITE UŠI ŠTAPIĆIMA? EVO ZAŠTO TO BAŠ I NIJE TAKO DOBRA IDEJA

Zanimljivosti

ČISTITE UŠI ŠTAPIĆIMA? EVO ZAŠTO TO BAŠ I NIJE TAKO DOBRA IDEJA

Ušni vosak nastaje nakupljanjem mrtvih stanica kože i drugih tvari iz ušnog kanala, te može uzrokovati začepljenost u ušima ili nelagodu.

Liječnici preporučuju da se učni vosak ne čisti, osim ako uzrokuje probleme sa sluhom ili ako ga jednostavno ima previše. No, znate li koji je pravi način da ga očistite iz ušiju?

Kako savjetuju stručnjaci, ušni vosak ne bi se trebao čistiti štapićima za uši jer može oštetiti slušni kanal i uzrokovati više štete nego koristi.

Tri su glavna razloga zašto biste ih trebali izbjegavati.

1. Mogli biste nagurati ušni vosak dalje u bubnjić

2. Nabijanje štapića u bubnjić može dovesti do pucanja bubnjića ili infekcije uha

3. Guranje voska dalje u uho može uzrokovati njegovo začepljenje

Dakle, redovito čišćenje ušnog voska nije potrebno jer on pruža zaštitnu barijeru za bubnjić, pritom koristeći antibakterijska svojstva za zadržavanje prljavštine u ušnom kanalu, kako bi se izbjeglo oštećenje bubnjića. Kako prenosi Express, postoji nekoliko sigurnijih načina kako možete ukloniti vosak iz uha, a svi su vrlo jednostavni.

Soda bikarbona

Pola žličice sode otopite u 60 ml tople vode i pritom koristite prokuhanu vodu koja se ohladila. Ulijte otopinu u bočicu s kapaljkom i nagnite glavu na stranu. Ukapajte par kapi otopine u uho i ostavite do sat vremena prije nego što isperete vodom. Proces ponavljajte jednom dnevno, najduže dva tjedna, dok vosak ne nestane.

Isipiranje uljem

Upotrijebite prirodna ulja poput dječjeg, kokosovog ulja, glicerina, mineralnog ili maslinovog ulja za ispiranje ušiju. Ulijte ulje pomoću bočice s kapaljkom dok vam je glava nagnuta na stranu. Držite ju nagnutu pet minuta i to ponovoite dva puta dnevno. Ulje omekšava nakupine ušnog voska što mu može pomoći da lakše ispadne iz ušnog kanala.

Ispiranje ušiju

Nagnite glavu na stranu, stavite ručnik ispod uha i pomoću bočice s kapaljkom lagano ukapajte vodu u ušni kanal. Pustite da voda stoji unutra kako bi se omogućilo temeljito ispiranje koje pomaže izbaciti zarobljeni ušni vosak. Stručnjaci kažu i kako se ova metoda može kombinirati s prethodne dvije, no tada je potrebno prethodno isprati uho 5 do 15 minuta prije jedne od te dvije metode.

hayat.ba