EVO KOLIKO ŠOLJA KAFE DNEVNO JE DOZVOLJENO PITI!

Zdravlje

EVO KOLIKO ŠOLJA KAFE DNEVNO JE DOZVOLJENO PITI!

Ništa ljepše od prve jutarnje kafe, savršen miris i ukus koji nam uljepšaju početak dana. Mnogi ljubitelji ovog divnog napitka će se složiti sa nama. Ali, vjerovatno ne znate kolika je dnevna doza koju treba da konzumirate.

Razriješit ćemo vam dilemu: Za odraslu osobu je 300 mg kafe, što je otprilike 3 šoljice kafe dnevno. Nemojte pretjerivati! Ukoliko pijete više od pomenute količine, možete da imate ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su nesanica, anksioznost, kao i ubrzan rad srca i porast krvnog pritiska.

Međutim, ukoliko omiljeni napitak konzumirate do 300 mg dnevno, može imati i pozitivno dejstvo po zdravlje. Studije koje su sprovedene u europskim zemljama pokazuju da osobe koje konzumiraju kafu imaju manji rizik od bolesti probavnog sistema, bolesti jetre i bubrega.

Istraživanja također pokazuju da kafa ima neuroprotektivna i protivupalna svojstva koja mogu da pomognu u smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti. Naravno, kafa neće magijom spriječiti sve zdravstvene probleme, ali svakako može da pomogne.

Domaća kafa – može imati i od 160 mg kofeina, s obzirom da se priprema u većoj količini. Espresso kafa – sadrži 65 – 70 mg kofeina Instant kafa – može imati oko 100 mg kofeina.

hayat.ba