SPAVANJE U ČARAPAMA IZAZIVA OVE REAKCIJE U TIJELU

Zanimljivosti

SPAVANJE U ČARAPAMA IZAZIVA OVE REAKCIJE U TIJELU

Kada je u pitanju nošenje čarapa u krevetu, sve ovisi o osobnim preferencijama. Neki ne mogu zaspati ako nemaju tople čarape na nogama, a drugi ne mogu podnijeti tu pomisao i u krevet idu bosi.

Međutim, ispostavilo se da spavanje u čarapama može imati neke manje ugodne posljedice, pa ako ste ih navikli ostavljati na stopalima preko noći, možda je vrijeme da preispitate tu naviku. Evo otkriva što se događa ako noću nosite čarape.

Smanjuje se protok krvi u vašem tijelu

Čarape osiguravaju da su naša stopala topla, što privremeno može povećati cirkulaciju krvi. Ali ako dulje nosite čarape, učinak je suprotan pa se protok krvi smanjuje.

Podložniji ste riziku od kožnih infekcija

Obratite pažnju na vrstu tkanine od koje su izrađene vaše čarape. Sintetički materijali, poput poliestera ili najlona, nisu ugodni za kožu i ne dopuštaju vašim stopalima da dišu.

Noćno znojenje je prilično uobičajeno, a ako spavate pod teškim pokrivačem, vlažno i toplo okruženje stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija koje mogu utjecati na vaša stopala. Ako su neke jake hemikalije, kao što su boje i smole, bile korištene za izradu vaših čarapa, velike su šanse da ćete razviti iritaciju i osip.

Mogli biste se probuditi s bolnim tragovima

Ako su elastične trake koje drže čarape na nogama preuske, mogli biste se probuditi s bolnim crvenkastim tragovima. Kao i svaki pripijeni komad odjeće, čarape s uskim elastičnim trakama mogu ograničiti protok krvi uzrokujući oticanje.

Mogu utjecati na vašu tjelesnu temperaturu

Kada se noću odmarate, tijelo nastavlja raditi i puno toga se događa dok spavate. Temperatura tijela mijenja se nekoliko puta tokom noći, a mi bolje spavamo kada nam je hladnije. Ako nosite čarape koje nisu od prozračnih tkanina, vaša tjelesna temperatura može porasti i ometati san.

hayat.ba