RACIJA IZRAELSKE VOJSKE NA ZAPADNOJ OBALI: DOŠLO DO SUKOBA, IMA POVRIJEĐENIH

Svijet

RACIJA IZRAELSKE VOJSKE NA ZAPADNOJ OBALI: DOŠLO DO SUKOBA, IMA POVRIJEĐENIH

Izraelski vojnici su ponovno izveli raciju u žarištu na Zapadnoj obali, okrugu Jenin, odakle potječe napadač koji je navodno u Tel Avivu izveo smrtonosne napade.

Palestinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u nedjelju da je u sukobima u Jeninu te Jerihonu i Tulkaremu ranjeno najmanje 10 ljudi. Klub palestinskih zatvorenika objavio je da je u raznim dijelovima Zapadne obale uhapšeno 24 ljudi.

Izraelska vojska u kratkoj objavi rekla je da “snage trenutno djeluju u gradu Jeninu” na sjeveru okupirane Zapadne obale. Nveli su kako je vojna operacija izvršena nakon što je naoružani muškarac u telavivskoj četvrti punoj barova i restorana ubio troje Izraelaca i ranio više od deset. Izrael je u petak objavio da je ubio navodnog napadača 28- godišnjeg Raada Hazema.

14 MRTVIH U 4 NAPADA

Ukupno je 14 ljudi ubijeno u četiri napada u Izraelu od 22. marta, uključujući još jednu pucnjavu u Bnei Braku, ortodoksnom židovskom gradu u blizini Tel Aviva.

U istom razdoblju ubijeno je najmanje 10 Palestinaca, uključujući napadače.

Učinit ćemo sve što je potrebno, što god je potrebno, koliko dugo i gdje bude potrebno, dok se ne uspostave sigurnost i osjećaj zaštićenosti – rekao je vojni zapovjednik Aviv Kochavi vojnicima u videu koji je objavila vojska.
Izraelska vojska i granična policija prethodno su u subotu izvršili raciju u izbjegličkom logoru Jenin, ubivši u pucnjavi 25-godišnjeg palestinca, glavnog palestinskog naoružanog pokreta uz Hamas.

Izrael je također ograničio pristup Jeninu, zatvorio izraelske prijelaze i pojačao sigurnosne provjere.

hayat.ba