Milanović: Odbio sam potpisati inicijativu da Ukrajina uđe u EU. Nisu pristali na moj uvjet o BiH

Region

Milanović: Odbio sam potpisati inicijativu da Ukrajina uđe u EU. Nisu pristali na moj uvjet o BiH

Moj uvjet je bio, da bih to potpisao, da se tu spomene i BiH kao zemlja koja također dobiva status kandidata. Jer, ako može Ukrajina, u redu, onda itekako mora biti i BiH, rekao je Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas boravi u Mostaru, na obilježavanju 30. godišnjice osnutka Hrvatskog vijeća obrane.

Nakon odlikovanja, novinarima je poručio kako je odbio potpisati inicijativu da se Ukrajini da status kandidata za EU. Njegov je uvjet, kaže, bio da to dodijeli i Bosni i Hercegovini, prenosi Dnevnik.hr.

– Ovdje sam došao u susjednu drugu državu, čiji predsjednik nisam. Ovo je ustvari moja poruka svima onima koji misle da sam ovdje došao dijeliti BiH. Hrvatska želi da BiH bude čitava – rekao je i poručio kako se prije par tjedana zahvalio inicijativi koju su potpisali predsjednici država srednje i istočne Europe koji su zatražili da se Ukrajini dodijeli status kandidata za EU.

– Moj uvjet je bio, da bih to potpisao, da se tu spomene i BiH kao zemlja koja također dobiva status kandidata. Jer, ako može Ukrajina, u redu, onda itekako mora biti i BiH koja je ipak puno sigurnija i mirnija država. I usred Europe je, nije na rubu. To je odbijeno. Ja sam se uljudno zahvalio. Moje pitanje samo glasi – smatra li itko da se tako ponaša neprijatelj BiH kao cjelovite države – upitao je.

Dio tamošnje javnosti kritizirao je svečanost dodjele odlikovanja pripadnicima HVO-a, a tijekom dana su se javili i mostarski logoraši koji su njegov posjet i odlikovanja nazvali “civilizacijskom sramotom”.

Milanović je i u govoru prilikom odlikovanja spomenuo da se zalaže da BiH dobije status kandidata za ulazak u EU.

– Pazit ću na svaku riječ jer je oko nas vaga za mjerenje, jer će se svaka moja riječ, svaka moja gesta, vagati kao prijateljska ili neprijateljska – rekao je.

24sata