Izraelska vlada nema većinu u parlamentu zbog svađe oko beskvasnog kruha

Svijet

Izraelska vlada nema većinu u parlamentu zbog svađe oko beskvasnog kruha

Zastupnica stranke Yamina koja je na čelu vladajuće koalicije napustila je izraelsku vladu nakon svađe oko beskvasnog kruha tijekom blagdane Pashe, što je iznenađujući potez koji premijera Naftalija Bennetta ostavlja bez parlamentarne većine, izvještava AFP.

Najava da zastupnica Idit Silman ostavlja Bennettovu koaliciju, znači da i vladajuća koalicija i oporba imaju po 60 ruku. Vladajuću koaliciju čini savez stranaka u rasponu od židovske desnice pa do arapske stranke

“Probala sam put jedinstva. Puno sam radila za ovu koaliciju”, rekla je Silman, vjerska konzervativka koji je bila bitna članica koalicije. “Nažalost, ne mogu sudjelovati u nanošenju štete židovskom identitetu Izraela.” Silman se u ponedjeljak obrušila na ministra zdravstva Nitzana Horowitza, nakon što je dao instrukcije bolnicama da ponude proizvode od dizanog kruha u svoje objekte tijekom nadolazećeg blagdana Pashe, u skladu s nedavnom presudom vrhovnog suda kojom se poništava višegodišnja zabrana. Židovska tradicija zabranjuje kvasni kruh tijekom Pashe. “Prekidam članstvo u koaliciji i pokušat ću nastaviti nagovarati svoje prijatelje da formiraju desnu vladu”, rekla je Silman i dodala: “Znam da nisam jedina koji se tako osjeća”.

Bennettova koalicija može nastaviti vladati sa 60 mjesta, ali će se suočavati s poteškoćama u donošenju novih zakona. Međutim, ako još jedan član koalicije odstupi, u izraelskom parlamentu (Knessetu) bi se moglo održati glasovanje o nepovjerenju premijeru. Takav scenarij bi mogao odvesti Izrael na pete parlamentarne izbore u četiri godine. Stranka premijera Bennetta, Yamina, sada ima samo pet zastupnika u parlamentu. Dahlia Scheindlin, politička analitičarka, rekla je za The Guardian da, ako je Silman “prva osoba koja se stvarno priprema za rušenje vlade, onda ona to čini zbog uvjerenja”. “Ona je religiozna i mislim da podcjenjujemo moć teologije”, dodala je Scheindlin. U službenom pismu ostavke upućenom Bennettu, Silman piše:”Moramo priznati da smo pokušali. Vrijeme je da se preračunamo i pokušamo formirati nacionalnu, židovsku, cionističku vladu”.

Nakon objave, Silman su prigrlili isti desni političari koji su je nemilosrdno napadali otkako je prošle godine slijedila Bennetta u vladajuću koaliciju. “Idit, ti si dokaz da je ono što te vodi briga za židovski identitet Izraela, briga za zemlju Izrael, i želim ti dobrodošlicu kući u nacionalni kamp”, rekao je oporbeni čelnik i bivši premijer Benjamin Netanyahu putem snimke. Kazao je kako će dočekati i druge zastupnike otvorenih ruku. Netanyahu, izraelski premijer s najdugovječnijim stažom, koji je bio na vlasti od 1996. do 1999. i ponovno od 2009. do lipnja prošle godine, obećao je da će odigrati ulogu u smjenjivanju Bennettove vlade. Na posebnoj sjednici Knesseta, Netanyahu je rekao: “Danas je u Izraelu slaba i mlitava vlada. Njihovi su dani odbrojani”. Knesset će se ponovno sastati 8. svibnja kako bi nastavio sa svojim zakonodavnim radom. Za formiranje koalicije bez novih izbora, Netanyahuu treba potporu najmanje 61 zastupnika, koje trenutno nema.

geopolitika.news