Mađarska se protivi odluci EU i spremna je ruski plin plaćati rubljima

Svijet

Mađarska se protivi odluci EU i spremna je ruski plin plaćati rubljima

Mađarska će isporuke plina plaćati u rubljima, rekao je u srijedu premijer Viktor Orban, što je suprotno odluci Europske unije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da riskira ostati bez plina ne bude li poštovala odluku o plaćanju u rubljima kojom je Moskva odgovorila na europske sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Mađarska je spremna plaćati isporuke plina u rubljima ako Rusija tako želi, odgovorio je premijer Orban agenciji Reuters na konferenciji za novinare. S druge strane, Europska komisija ističe da su ugovori o ruskom plinu sastavljeni za plaćanje u eurima ili dolarima i da to treba i poštovati. Europska komisija se također zalaže da odgovor zemalja EU bude ujednačen.

Ministar vanjskih poslova Mađarske, Peter Szijjarto rekao je ranije da Europska unija “ne sudjeluje” u sporazumu koji Budimpešta sklapa s Moskvom jer je to bilateralni sporazum između mađarske tvrtke MV i ruskoga Gazproma. Mađarska je jedna od nekoliko država članica Unije koje odbacuju energetske sankcije Bruxellesa protiv Moskve. Osim što Orban njeguje bliske odnose s Moskvom, Mađarska je jako ovisi o ruskom plinu i nafti i potpisala je lani ugovor o dugoročnoj isporuci kojim se Gazprom obvezuje isporučivati 4.5 milijarda kubičnih metara na godinu.

Slovačka je u ponedjeljak rekla da će djelovati u skladu s ostatkom EU, dok je dominantna poljska plinska tvrtka PGNiG ostala pri tvrdnji da je njezin izvorni ugovor s Gazpromom, koji istječe krajem ove godine, obvezujući za obje strane. U Austriji, energetska tvrtka OMV priopćila je u petak da je imala prvi kontakt s Gazpromom oko plaćanja prirodnog plina u rubljima, iako je vlada u Beču rekla da nema osnove za plaćanje u bilo kojoj valuti osim u eurima ili dolarima. Europska unija do sada nije uvela sankcije na naftu i plin iz Rusije, ali se sprema predložiti zabranu uvoza ugljena.

geopolitika.news