Zemlje EU trebale bi ponuditi azil ruskim dezerterima- predsjednik Europskog vijeća

Svijet

Zemlje EU trebale bi ponuditi azil ruskim dezerterima- predsjednik Europskog vijeća

Zemlje Europske unije trebale bi razmisliti o načinima da ponude azil ruskim vojnicima koji su spremni napustiti rat u Ukrajini, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, prenosi Euronews.

Tijekom današnjeg obraćanja zastupnicima u Europskom parlamentu, Michel je izrazioljutnju zbog “zločina protiv čovječnosti” u Buči i drugim gradovima, a nakon toga je pozvao ruske vojnike da se ogluše na zapovijedi. Ruskim vojnicima je poručio: “Ako ne želite sudjelovati u ubijanju vaše ukrajinske braće i sestara, ako ne želite biti zločinci, bacite oružje, prestanite se boriti, napustite bojno polje”. Podržao je ideju koju su ranije iznijeli neki zastupnici EU: da je davanje azila ruskim dezerterima “vrijedna ideja koju treba slijediti”.

Jučer je Europska komisija, izvršna ruka EU, predložila zabranu uvoza ugljena iz Rusije kao dio petog kruga sankcija. Michel je rekao da bi blok trebao nastaviti s pritiskom na Kremlj. “Novi paket sankcija uključuje zabranu uvoza ugljena”, rekao je Michel i dodao: “Mislim da će prije ili kasnije biti potrebne mjere i za naftu, pa čak i za plin”.

No, teško je postići konsenzus između 27 zemalja EU-a o sankcijama za plin, goriva koje se koristi za proizvodnju električne energije i grijanja domova. Protive se članice ovisne o plinu poput Njemačke i Mađarske. Novi paket mjera koje je predložila Komisija također uključuje sankcije za još pojedinaca i za četiri ruske banke, među kojima je VTB, druga najveća ruska banka. EU bi također zabranila pristup lukama ruskim brodovima i brodovima kojima kojima upravlja Rusija. Predložene su i nove ciljane zabrane izvoza u sektorima kvantnih računala, naprednih poluvodiča, naprednih strojeva i transportne opreme. Paket sankcija, da bi prošao, mora biti jednoglasno usvojen od strane svih 27 zemalja EU.

geopolitika.news