Orban uoči mađarskih izbora: “Nije vrijeme za eksperimente”

Svijet

Orban uoči mađarskih izbora: “Nije vrijeme za eksperimente”

Dok se mađarski birači spremaju izaći na birališta sutra na parlamentarnim izborima, glavne stranke u zemlji provele su veći dio u petak organizirajući skupove kako bi osigurale potporu neodlučnih birača. Pomno praćeni izbori odlučit će hoće li sadašnji premijer Viktor Orban biti vraćen na četvrti uzastopni mandat. Orban je svoj posljednji predizborni skup održao u gradu Szekesfehervar, sat vremena izvan Budimpešte, u petak kasno navečer.

Obraćajući se pristašama svoje konzervativne stranke Fidesz, 58-godišnjak je rekao da su birači bili suočeni s izborom između nastavka njegove politike ili kaosa kojeg bi predvodila oporba.“Predlažem da vam ovo ne bude vrijeme za eksperimentiranje. Nemojmo sada pokušavati nove stvari, radije se oslonimo na iskustvo, predvidljivost i naše provjerene predstavnike”, rekao je, prenosi CGTN.

U nastojanju da svrgnu Orbana, šest oporbenih stranaka udružilo je snage u okviru velike koalicije pod nazivom Ujedinjeni za Mađarsku. Vođa koalicije, Peter Marki-Zay, 49-godišnjak koji tvrdi da želi okončati “korupciju” Orbanove vlade i pomoći u revitalizaciji odnosa Mađarske s Europskom unijom. Oporbeni savez, koji se sastoji od stranaka iz cijelog političkog spektra, obećao je veću potporu Ukrajini u njenom ratu s Rusijom. Orban je pokrenuo napade na Marki-Zaya zbog tih obećanja, rekavši da bi to moglo dovesti do uvlačenja Mađarske u rat. “Ljevica misli da Ukrajina vodi naš rat i to je rekao vođa oporbe, riječ po riječ, da Ukrajina vodi naš rat. To je greška. Tonije naš rat. U ovom ratu ne možemo dobiti ništa, ali možemo izgubiti sve”, rekao je Orban svojim pobornicima u petak. Također, Orbanova vlada organizirala je referendum na isti dan kad i izbori, tražeći podršku za zakon koji ograničava poučavanje u školama o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima.

Oporbeni čelnik Marki-Zay odbacio je kritike, opisavši Orbana kao “marionetom” Kremlja. “Orban je rekao da je protiv svih vrsta sankcija Rusiji, a ipak je u zadnji čas, nevoljko, pristao i glasao za sve sankcije u Europskom vijeću. Orban govori jedno danas, a radi nešto drugo sutra”, rekao je Marki-Zay. “On je Putinova marioneta. Želimo se riješiti korumpiranog Fidesza i želimo pripadati Europi”, dodao je.

geopolitika.news