ZA SEDAM DANA TRANSPORTOVANO 305.000 TONA ŽITARICA IZ UKRAJINE

Svijet

Iz ukrajinskih luka putem deset komercijalnih brodova za sedam dana je 305.458 tona žitarica sigurno otpremljeno, a u okviru sporazuma o izvozu žitarica koji se provodi pod koordinacijom Turske s ciljem rješavanja globalne prehrambene krize.

U okviru dosad obavljene isporuke četiri broda s ukupno 170.458 tona kukuruza doplovilo je do turskih luka, dok je prvi od tih brodova, “Polarnet”, koji je krenuo 5. avgusta, stigao danas do luke Derince u Kocaeliju.

Na brodu je 12.000 tona kukuruza.

Odredišta ostalih šest brodova u sklopu jednosedmične pošiljke određena su kao Italija, Kina, Irska, Velika Britanija i Liban.

Brod za suhi teret “Razoni”, koji plovi pod zastavom Siera Leonea, prevozi 27.000 tona kukuruza za Liban, a riječ je o prvom brodu koji je 1. avgusta napustio ukrajinsku luku Odesa, prema sporazumu o žitnom koridoru.

Uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, Ukrajina i Rusija su 22. jula u Istanbulu potpisale sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka.

Koordinacioni centar

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Turska, koju je međunarodna zajednica pohvalila zbog posredničke uloge, koordinisala je s Moskvom i Kijevom otvaranje koridora iz ukrajinskog lučkog grada Odesa da bi globalne isporuke žitarica koje su bile zaustavljene zbog rusko-ukrajinskog rata od 24. februara bile nastavljene.​​​​​​​

U ponedjeljak je iz ukrajinske luke Odesa isplovio prvi brod sa žitaricama koji je potom iz Istanbula nastavio put prema Libanu.

hayat.ba