Kina odgovorila EU: “Svjesni ste našeg stava, ni vi niste prekinuli trgovinu sa Rusijom”

Svijet

Kina odgovorila EU: “Svjesni ste našeg stava, ni vi niste prekinuli trgovinu sa Rusijom”

Ukrajinska kriza ne bi trebalo da utiče na trgovinske odnose Kine sa drugim državama, uključujući Rusiju, rekao je šef Odeljenja za evropske poslove kineskog ministarstva vanjskih poslova Vang Lutong tokom specijalnog brifinga u subotu.

“Kina nije strana u ukrajinskom sukobu. I ne mislimo da bi to trebalo da utiče na našu normalnu trgovinu sa bilo kojom drugom zemljom”, rekao je Lutong te dodao:

“Čak i Evropa ima normalne poslovne odnose sa Rusijom, vi niste prekinuli trgovinu sa Rusijom. Dakle, ne bi trebalo utjecati na našu normalnu trgovinsku saradnju sa Rusijom”.

Wang Lutong je dalje rekao da Kina ne poduzima nikakve namjerne mjere kako bi zaobišla sankcije koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države i Evropa, piše Tass.

“Svjesni ste našeg stava u vezi sa sankcijama. Mi se protivimo sankcijama”, rekao je Lutong, dodajući da bi se posljedice jednostranih ograničenja na kraju mogle proširiti širom svijeta, utičući na lance snabdijevanja, proces globalizacije, pa čak i na ekonomski poredak nakon Drugog svjetskog rata općenito.

Samit EU-Kina održan je u petak u formatu video konferencije.

Podsjetimo, dan prije su predstavnici EU upozorili Kinu da ne sabotira sankcije Rusiji.

novi.ba