Abramovič: Prodajem Chelsea! I sve ću donirati žrtvama rata

Svijet

Abramovič: Prodajem Chelsea! I sve ću donirati žrtvama rata

Nadam se da ću uspjeti posljednji put posjetiti Stamford Bridge da se osobno pozdravim sa svima vama. Bila je privilegija života biti dio Chelseaja, napisao je Abramovič

Roman Abramovič odlučio je prodati Chelsea! Vijest je potvrdio sam u priopćenju koje je objavio londonski klub.

“Želio bih prekinuti nagađanja oko mog statusa u Chelseaju. Sve sam odluke uvijek donosio u najboljem interesu za klub, a u ovoj situaciju odlučio sam prodati klub. Vjerujem da je to najbolja odluka za klub, navijače, zaposlenike, sponzore i suradnike.”

“Prodaja kluba neće biti brza, već će slijediti propisani postupak. Neću tražiti otplatu bilo kakvih zajmova. Ovo za mene nikada nije bilo pitanje novca ili posla, već čiste strasti prema igri i klubu. Štoviše, naložio sam svom timu da osnuje dobrotvornu zakladu u koju će se donirati cijeli prihod od prodaje. Zaklada će biti za dobrobit svih žrtava rata u Ukrajini. To uključuje osiguravanje ključnih sredstava za hitne i neposredne potrebe žrtava, kao i potporu dugoročnom radu na oporavku.

“Molim vas da znate da je ovo bila nevjerojatno teška odluka i da me boli što se rastajem od kluba na ovaj način. Međutim, vjerujem da je to u najboljem interesu kluba. Nadam se da ću uspjeti posljednji put posjetiti Stamford Bridge da se osobno pozdravim sa svima vama. Bila je privilegija života biti dio Chelseaja i ponosan sam na sva naša zajednička postignuća. Nogometni klub Chelsea i navijači uvijek će biti u mom srcu”, napisao je Abramovič na kraju.

Rus se, pak, prije nekoliko dana oglasio povodom odlaska iz kluba, no neki su mislili da je to samo jedan od spinova kojim se već koristio.

– Tijekom skoro 20-godišnjeg vlasništva Chelseaja uvijek sam gledao na svoju ulogu kao čuvara kluba, čiji je posao osigurati da smo uspješni kao što smo danas, ali i graditi budućnost te igrati pozitivnu ulogu u zajednicama. Uvijek sam donosio odluke iz srca u najboljem interesu kluba i ostajem predan tim vrijednostima. Zato dajem klub na brigu Chelseajevoj humanitarnoj organizaciji. Mislim da su u ovom trenutku oni u najboljoj poziciji za brigu o interesima kluba, igrača, svih zaposlenih i navijača – rekao je u priopćenju prije nekoliko dana.

Podsjetimo, prema pisanju otočkih medija, britanska vlada zabranila je Abramoviču ulazak u Veliku Britaniju, u Chelseaju navodno nije bio već mjesecima, a navodno više nikad neće smjeti ni u svoju kuću blizu palače Kensington koju je platio 125 milijuna funti.

Inače, njegovo bogatstvo procijenjeno je na 8,4 milijarde funti, a bogatstvo je stekao prodajući nekretnine i posjede koji su prije raspada Sovjetskog Saveza bili u vlasništvu države. Chelsea je kupio 2003. godine, a od tada su ‘plavci’ osvojili pet naslova engleskog prvaka (ranije jedan), dvije Lige prvaka (nikad ranije), dvije Europske lige (nikad ranije), pet FA kupova (tri ranije), tri Liga kupa (dva ranije), klupsko Svjetsko prvenstvo, Uefin Superkup…

Chelsea, pak, ne planira prodati ispod tri milijarde funti.

24sata