DA VAŠE ZAVJESE PONOVO ZABLISTAJU: Evo kako da im vratite staru bjelinu!

Svijet

DA VAŠE ZAVJESE PONOVO ZABLISTAJU: Evo kako da im vratite staru bjelinu!

Zavjese vrlo brzo mogu da izgube belinu zbog činjenice da se u prostoriji u kojoj se nalaze puši, loži ili kuha, pa one brzo poprime miris i boju. Bez brige, možete im lako vratiti stari sjaj

Prvo što treba da uradite jeste da ih skinete sa garnišne.

Pažljivo otkačite sve kukice redom, pa zavesu prvo dobro istresite jer ćete time izbaciti dobar dio prašine. Zatim je uredno složite i sklonite da ne smeta dok čistite prostoriju. Nije dobro da zavjesa stoji negde u uglu, neuredno zgužvana jer ćete inače imati muke s peglanjem.

Takođe, nemojte odmah staviti zavjese u mašinu da se peru. Za to treba sačekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju.

Ukoliko zavjese nisu duže vremena bile oprane ili primećujete da su upile mnogo duvanskog dima, posivile ili požutile, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli. Ostavite zavjese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavjese – možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bijele pamučne zavese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

Zavjese od markizeta, poliestera ili mješavine – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

Zavjese od viskoze – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni.

Čipkane zavjese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i cijeđenja.

Centrifugiranje: najbolje je da zavjese uopšte ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavese i to pod uslovom da imate i mašinu za sušenje veša. U tom slučaju, peglanje ovih zavesa neće biti tako teško.

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavjese. Dakle, pravilo je – jedna zavesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavjese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

Kod pranja zavjesa od poliestera, treba dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće ljepše ako ih kačite mokre.

Ispiranje zavjesa:

Ako zavjese perete ručno, nemojte ih previše cijediti. Idealno je kad možete da ovaj posao obavite u dvorištu, a neke domaćice otkrile su da im za to idealno posluži mali dječiji bazen! Uz crijevo, ispiranje ide lako i brzo, a kad zavese izvučete preko žice, biće skoro kao ispeglane. U posljednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo al*oholnog sirćeta.

novi.ba