Borbe oko Kijeva, ali ukrajinski glavni grad nije granatiran tijekom noći

Uncategorized

Borbe oko Kijeva, ali ukrajinski glavni grad nije granatiran tijekom noći

Granatiranje se moglo čuti izvan Kijeva tijekom noći, ali sam ukrajinski glavni grad ruske snage nisu granatirale, rekao je danas zamjenik gradonačelnika Mikola Povoroznik za Reuters.
“Noć je prošla relativno mirno, uz zvuke sirena i pucnjavu oko grada, ali u samom gradu nije bilo granatiranja”, rekao je Povoroznik za nacionalnu televiziju. Guverner regije Černjihiv kazao je u srijedu da nema znakova popuštanja ruskih napada.

Jučer je Rusija najavila da će “drastično” smanjiti vojne operacije oko Kijeva i Černjihiva dok su neke zapadne zemlje očekivale da će Moskva intenzivirati svoju ofenzivu u drugim dijelovima zemlje. Neki analitičari primijetili su da je obećanje Rusije da će smanjiti borbe uglavnom pokrivalo područja u kojima gubi u borbama.

Ukrajina je skepticizmom reagirala na tu najavu Rusije u pregovorima o održanima u Istanbulu više od mjesec dana nakon najsnažnijeg napada na neku europsku naciju od Drugog svjetskog rata, u kojemu su ubijene ili ozlijeđene tisuće, a gotovo četiri milijuna ljudi prisiljeno je na bijeg u inozemstvo. Ruska invazija je na većini bojišta zaustavljena čvrstim otporom ukrajinskih snaga koje su ponovno zauzele neke teritorije, piše Reuters. No civili ostaju u okruženju u razorenim gradovima.

“Kako bi se povećalo međusobno povjerenje i stvorili potrebni uvjeti za daljnje pregovore i postizanje konačnog cilja – dogovora i potpisivanja (sporazuma) – donesena je odluka da se radikalno smanji vojna aktivnost na kijevskom i černjihivskom potezu”, rekao je jučer novinarima zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin. Nije spomenuo druga područja koja su doživjela teške borbe, oko Mariupolja na jugoistoku, Sumija i Harkiva na istoku te Hersona i Mikolajiva na jugu.

Ukrajinci nisu naivni ljudi, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak kasno navečer. “Ukrajinci su već naučili tijekom ova 34 dana invazije i u proteklih osam godina rata u Donbasu, da jedino u što mogu vjerovati je konkretan rezultat”.
Britanska vojna obavještajna služba rekla je u srijedu da su ruske postrojbe koje trpe velike gubitke u Ukrajini bile prisiljene vratiti se kući i u susjednu Bjelorusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile. “Takva aktivnost znači daljnji pritisak na ionako opterećenu rusku logistiku i pokazuje teškoće koje Rusija ima u reorganizaciji svojih postrojbi na isturenim položajima unutar Ukrajine”, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. Rusija će vjerojatno i dalje nadoknađivati svoju smanjenu sposobnost kopnenih manevara masovnim topničkim i raketnim napadima, dodalo je ministarstvo. Ministarstvo obrane iz Londona je procijenilo da je “veoma vjerojatno da će Rusija nastojati preusmjeriti borbenu moć sa sjevera na svoju ofenzivu u regijama Doneck i Luhansk na istoku.”

Čelnici Njemačke, Sjedinjenih Država, Francuske, Britanije i Italije složili su se u telefonskom razgovoru u utorak poslijepodne da nastave poticati Rusiju na prekid vatre i povlačenje snaga iz Ukrajine, rekao je glasnogovornik njemačke vlade. Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron razgovarali su u utorak telefonom o razvoju situacije oko Ukrajine.

geopolitika.news