Uoči mirovnih pregovora: ‘Turska je među onim zemljama koje bi mogle postati jamci naše sigurnosti u budućnosti’

Svijet

urska je među zemljama koje bi mogle Kijevu ponuditi sigurnosna jamstva u sklopu bilo kakvog dogovora s Rusijom da se završi rat u Ukrajini, rekao je viši ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak.

“Turska je među onim zemljama koje bi mogle postati jamci naše sigurnosti u budućnosti”, rekao je Ihor Zovkva, zamjenik predstojnika ureda Volodimira Zelenskog, uoči mirovnih pregovora između Kijeva i Moskve u Turskoj.

Kijev je rekao da želi zakonski obvezujuća jamstva koja bi Ukrajini nudila zaštitu skupine saveznika u slučaju budućeg napada.

Drugi je ukrajinski dužnosnik rekao uoči pregovora ukrajinske i ruske strane u Turskoj da ne očekuje ikakav veliki napredak.

“Ne mislim da će biti ikakva napretka u glavnim pitanjima”, rekao je savjetnik u ministarstvu unutarnjih poslova Vadim Denisenko u ponedjeljak.

Ukrajinski i ruski pregovarači počet će mirovne pregovore u Istanbulu kasnije u ponedjeljak, rekao je viši turski dužnosnik ne navodeći pojedinosti.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin dogovorili su se u telefonskom razgovoru u nedjelju da se pregovori održe u Istanbulu, a Ankara se nada da će se postići prekid vatre.

geopolitika.news