Ukrajinski vojnici napustili Kosovo i vratili se kući

Svijet

Četrdeset Ukrajinaca iz sastava KFOR-a pripremili su se za povratak kući, nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski naredio da se zbog rata svi pripadnici oružanih snaga te zemlje hitno povuku iz raznih mirovnih misija i odmah vrate u domovinu.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, oni su do sada bili u bazi Bondsteel kod Uroševca, u sastavu jedinica KFOR-a zaduženih za istočni dio Kosova.

Iz razloga koji nisu navedeni, oni se u Ukrajinu neće vratiti preko centralne Srbije i Mađarske.

Zelenski je još 7. marta naredio da se svi pripadnici ukrajinske vojske van granica vrate u tu zemlju, ali je iz komande KFOR-a prvobitno bilo najavljeno da će vod na Kosovu ostati da služi u toj misiji.

“Poslije višesedmičnog odlaganja, teška situacija po ukrajinsku vojsku obesmislila je zadržavanje obučenog ljudstva van zemlje. Zato je jedinica Ukrajinaca iz Bondsteela primila naređenje da se vrati”, piše u tekstu.

Portal navodi da ostaje otvoreno pitanje kako će to biti realizovano – zemaljskim putem sa borbenim, terenskim i ostalim vozilima do Poljske ili Rumunije, ili avionom bez teže tehnike.

U Bondsteelu u ukrajinskoj jedinici koriste se posebno modifkovana terenska vozila koja su za službu u KFOR-u izrađena u Lavovskom mašinskom i remontnom zavodu, na bazi Hamvija iz američke donacije.

Ukrajinci su 2011. godine dobili 40 vozila sa kabinom za dva člana posade i teretnom kabinom u koju može da se ukrca osam ljudi. Jedan prototip modifikovanog vozila sa balističkom zaštitom izrađen je u Mališevu 2012. godine, a zatim 2015. godine serija u Lavovu.

n1