CNN-ova analiza: Rat u Ukrajini ulazi u fazu iscrpljivanja protivnika

Svijet

CNN-ova analiza: Rat u Ukrajini ulazi u fazu iscrpljivanja protivnika

Nešto više od mjesec nakon što su prve ruske rakete pogodile međunarodni aerodrom u Kijevu, ruska vojna kampanja je poremećena i skrenuta sa tračnica, tvrdoglavim otporom Ukrajinaca i u posljednjih nekoliko dana agilnim ukrajinskim protivnapadima na nekoliko frontova.

CNN-ova analiza sateltskih snimaka, sadržaja sa društvenih medija i oficijalnih objava sa obje strane sugeriše da rat ulazi u novu fazu, fazu iscrpljivanja u kojoj bi Rusi mogli da izgube dodatne teritorije i suočiti se sa još više logističkih problema dok Ukrajinci presjecaju njihove opskrbne linije.

Ruske snage su zadržale brojčanu prednost ali ne neodoljivu . Njihove oklopne jedinice su se mučile protiv protivtenkovskog oružja koje je Ukrajini donirao Zapad, kao i turskih bespilotnih letjelica.

Slaba logistička potpora, upitna taktika i dokazi o slabom moralu ruskih bataljonskih taktičkih grupa omogučili su ukrajinskoj vojsci da zadrži rusko napredovanje u nekoliko regija i počne uzvraćati neprijatelju.

Postoje naznake da ruska vojska pokušava da ovo kompenzira većom upotrebom raketnih snaga i nedirektnom vatrom iz artiljerije i višcjevnih bacača raketa. Na sjeveru i zapadu od Kijeva čini se da se ruska vojska ukopava umjesto da napreduje. Primjetno je da bombarduju područje kao što su Irpin i Makariv gdje su se utvrdile ukrajinske snage.

U posljednje dvije sedmice porastao je broj ruskih raketnih napada, od Lavova na zapadu do Žitomira u centralnoj Ukrajini do Mykolaieva na jugu. Primarni ciljevi ovih napada su skladišta nafte, vojna skladišta i aerodromi.

Ukrajinci su uglavnom bili oprezni oko pokretanja ofanziva ali je u petak državni savjetnik za sigurnost Oleksiy Danilov objavio kako su krenuli u kontranapade u pojedinim područjima i da su kontranapadi bili apsolutno produktivini. Ovi protivnapadi su bili ograničeni i fokusirani ali su uključili jug, centralnu Ukrajinu i sjeveroistok.

Na jugu su Ukrajinci pokrenuli vjerovatno najambiciozniju akciju napredovanjem prema Hersonu. Nakon što su odbranili Mykolaiv, Ukrajinci su raketnim napadom na rusku komandu koja je bila smještena na hersonskom aerodromu nanijeli velike gubitke i vjerovatno ubili jednog generala.

Teške su se borbe vodile oko gradova Tavrisk i Nova Kahovka gdje su Rusi skoncentrisali većinu svojih snaga.

Na sjeveroistoku, Ukrajinci su ostvarili iznenađujući napredak oko gradova Harkova i Sumya. Oleh Syniehubov, šef regionalne administracije Harkova je u nedjelju tvrdio da je oslobođeno nekoliko naselja.

U blizini Kijeva, ukrajinske snage su ostvarile napredak u nekim seoskim područjima i 70 kilometara udaljenim od grada što će dodatno zakomplikovati ruske logističke probleme.

Po svemu sudeći, zaključuje se u analizi CNN-a započinje druga i krvavija faza sukoba u kojoj će Rusi da pokušaju oživjeti posrnulu kopnenu kampanju povećavajući upotrebu krstarećih i balističkih projektila.

klix.ba