Zelenski se obratio Ukrajincima: Ne vjerujem u rezultate pregovora, ali moramo pokušati

Svijet

Zelenski se obratio Ukrajincima: Ne vjerujem u rezultate pregovora, ali moramo pokušati

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se povodom početka pregovora između Ukrajine i Rusije na teritoriji Bjelorusije te je poručio da i dalje ne vjeruje u rezultate pregovora, ali da u svakom slučaju diplomatiji treba dati šansu.

U novom obraćanju naciji, Zelenski je rekao kako je danas razgovarao s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom te da je jedna od tema bila upravo održavanje sastanka između ukrajinske i ruske delegacije.
“Danas sam obavio razgovor s Aleksandrom Lukašenkom. Nismo razgovarali s njim dvije godine i danas smo imali dug razgovor. Objasnio sam mu u detalje nemogućnost našeg sukoba. Ne želim rakete, avione, helikoptere iz Bjelorusije da lete iznad Ukrajine. Ne želim trupe iz Bjelorusije da idu prema Ukrajini”, rekao je Zelenski.

Naglasio je kako je njegov zadatak da kao predsjednik štiti državu.

“Moj zadatak kao predsjednika je da štitim državu. Vidjeli ste tokom ovih teških dana da obavljam svoj zadatak. Lukašenko me pozvao na pregovore između ruskih i ukrajinskih lidera kod rijeke Pripjat. Rekao sam da će to biti bez ikakvih uslova”, poručio je ukrajinski predsjednik.

Ipak, naglašava kako i dalje sumnja u pozitivan rezultat ovih pregovora.

“Ne vjerujem u rezultate ovog sastanka,. Moramo pokušati zbog toga da niti jedan stanovnik Ukrajine ne bi imao sumnju da ja kao predsjednik nisam pokušao zaustaviti rat kada su za to šanse bile jako male”, ističe Zelenski.

Pojašnjava kako je cilj Ukrajine jasan.

“Branit ćemo našu zemlju i naše granice i pragmatično moramo ostvariti naš cilj. Naš cilj je teritorijalni integritet Ukrajine. Naši se vojnici ne bore za novac, već za danas i za sutra. Pružili su jak otpor na sve što se dogodilo jučer”, pojašnjava ukrajinski predsjednik.

Iako do sada nisu bili plaćeni za ovo što rade, Zelenski ističe kako će država obezbijediti novac za vojnike.

“Moramo razumjeti da je danas najvažniji posao biti vojnik, braniti zemlju. Zato želim da država vojnicima plati za to. Platit ćemo im hiljadu hrivnji mjesečno. Ne želim čuti ni hvala od njih za to, samo želim da znaju da im je država zahvalna za sve. Tako će biti sve do kraja rata”, jasan je Zelenski.

Na kraju, ukrajinski predsjednik se osvrnuo i na činjenicu da su ruske trupe uništile najveći avion na svijetu – Antonov 225 koji se nalazio u vlasništvu Ukrajine.

klix.ba