NATO: Pružamo vojnu i milione eura finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini

Region

NATO: Pružamo vojnu i milione eura finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini

U saopćenju NATO-a navedeno je da su saveznici dali milione eura finansijske pomoći i humanitarne pomoći, uključujući medicinsku opremu i zalihe za pomoć ukrajinskim snagama

NATO je objavio da su hiljade komada protivtenkovskog oružja, stotine raketa protivzračne odbrane i hiljade komada lahkog oružja i municije poslane u Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju NATO-a navedeno je da su saveznici dali milione eura finansijske pomoći i humanitarne pomoći, uključujući medicinsku opremu i zalihe za pomoć ukrajinskim snagama.

Belgija, Kanada, Češka , Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Latvija, Litvanija, Holandija, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD) već su poslale značajne količine vojne opreme ili je proces odobravanja u toku, navodi se u saopćenju.

Navedeno je također kako su Albanija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Mađarska, Island, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Velika Britanija i SAD ponudile humanitarnu pomoć ukrajinskim izbjeglicama ili otvorile njihove granice.

Hrvatska, Poljska i Rumunija već su primale izbjeglice, a Italija je također pružila hitnu finansijsku pomoć ukrajinskoj vladi.

“Turska je produbila odbrambene veze s Ukrajinom i ponudila humanitarnu pomoć”, navedeno je u saopćenju.

fokus.ba