Medvedev: Sankcije će samo konsolidirati rusko društvo, a neće izazvati nezadovoljstvo vlastima

Svijet

“Glupo” je vjerovati da bi zapadne sankcije protiv ruskih tvrtki mogle imati ikakav učinak na moskovsku vladu, rekao je u petak bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Sankcije će samo konsolidirati rusko društvo, a neće izazvati nezadovoljstvo vlastima, rekao je Medvedev u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA.

Zapad je uveo niz sankcija Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, ali mjesec dana nakon rata, Kremlj kaže da će nastaviti napad dok ne ostvari svoje ciljeve ukrajinske “demilitarizacije i denacifikacije”.

Neke od sankcija posebno su usmjerene na poslovne ljude milijardere za koje se vjeruje da su bliski predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Zapitajmo se: može li itko od ovih velikih poduzetnika imati i najmanji utjecaj na poziciju vodstva zemlje?”, rekao je Medvedev. “Otvoreno vam kažem: ne, nema šanse”, ustvrdio je.

Medvedev je rekao da su istraživanja javnog mnijenja pokazala da tri četvrtine Rusa podržava odluku Kremlja da izvede vojnu operaciju u Ukrajini, a još više podržava predsjednika Vladimira Putina.

Obrušio se na one Ruse koji su govorili protiv invazije dok su boravili izvan Rusije: “Možete biti nezadovoljni nekim odlukama vlasti, kritizirati vlast – to je normalno. Ali ne možete se suprotstaviti državi u tako teškoj situaciji, jer je to izdaja”, rekao je.

Tisuće ljudi privedene su početkom ovog mjeseca na prosvjedima širom Rusije protiv Putinove invazije na Ukrajinu, prema neovisnoj skupini za praćenje prosvjeda

geopolitika.news