Rusija svojim vojnicima govori da rat mora završiti do 9. svibnja? Zanimljivo je zašto baš tada

Svijet

Rusija svojim vojnicima govori da rat mora završiti do 9. svibnja? Zanimljivo je zašto baš tada

Rusija svojim vojnicima govori da rat mora završiti do 9. svibnja, na dan kada se u Rusiji slavi dan pobjede nad nacističkom Njemačkom, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, britansko Ministarstvo obrane u svom posljednjem izvješću navodi kako su borbene snage Ukrajine pokrenule napade na visokovrijedne mete u područjima koje trenutno drže Rusi.

Prema tom ministarstvu, neki od ciljeva uključuju desantni brod i skladišta streljiva u Berdjansku, lučkom gradu na jugoistoku zemlje.

Isto tako, ističe se kako je Ukrajina nastavila raketirati logističku imovinu u područjima pod ruskom kontrolom, te kako to znači da će ruska vojska morati razmišljati o obrani svog opskrbnog lanca.

Mariupolj u četvrtak napustilo 2.700 ljudi
Razrušeni ukrajinski grad Mariupolj tijekom četvrtka uspjelo je napustiti oko 2.700 ljudi, objavio je Reuters, pozivajući se na izjavu zamjenice ukrajinskog premijera Irine Vereščuk.

Vereščuk je, međutim, optužila Rusiju da blokira konvoje humanitarne pomoći u gradu u posljednja tri dana. Iz Svjetske zdravstvene organizacije također ističu kako nisu uspjeli doći do Mariupolja.

Navodi se i da su Rusi preuzeli kontrolu nad dijelovima grada, kao i da su u jednom takvom području podijelili zalihe stotinama stanovnika koji su izašli iz svojih skloništa.

geopolitika.news