Sjeverna Koreja lansirala Hwasong-17, novi tip interkontinentalne balističke rakete

Svijet

Sjeverna Koreja lansirala Hwasong-17, novi tip interkontinentalne balističke rakete

Projektil koji je u četvrtak ispalila Sjeverna Koreja je golemi, novi interkontinentalni balistički projektil (ICBM), izvijestili su u petak sjevernokorejski državni mediji.

Radi se, navode mediji, o potezu za koji vođa Kim Jong Un tvrdi da bi trebao pokazati nuklearnu moć i odvratiti SAD od bilo kakvih vojnih nakana.

Ovo je prvo sjevernokorejsko lansiranje ICBM-a od 2017., što predstavlja kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Podaci o letu navode na zaključak da je projektil letio više i dulje od bilo kojeg prethodnog testiranja, prije nego se srušio u more zapadno od Japana.

Kim Jong Un je naredio testiranje ICBM-a zbog “svakodnevne vojne eskalacije na i oko Korejskog poluotoka” te “neizbježnosti dugogodišnje konfrontacije s američkim imperijalistima praćene opasnošću od nuklearnog rata”, prenijela je novinska agencija KCNA.

“Probno ispaljivanje novog tipa interkontinentalne balističke rakete Hwasong-17 strateških snaga Narodne Republike Sjeverne Koreje obavljeno je 24. ožujka po naređenju Kim Jong Una osobno”, javila je KCNA.

Nazvan Hwasong-17, taj ICBM je najveći tekućinom pogonjen projektil koji je je neka zemlja ikada lansirala s pokretnog lansera, tvrde analitičari.

Za lansiranje tog projektila korišten je Transportni erektor-lanser (TEL), vrsta vojnog vozila koje služi za transport, podizanje i lansiranje raketa.

Najčešće se rabi za raketno-topničke sustave, strateške bojišne projektile, uključujući interkontinentalne, ali i za sustave zemlja-zrak (npr. S-300 i MIM-104 Patriot).

Raketa Hwasong-17 je prvi put predstavljena 2020. godine na paradi na kojoj je njena veličina, koja se opisuje kao kolosalna, iznenadila i iskusne analitičare.

Lansiranje projektila 24. ožujka pratile su vojske u Japanu i Južnoj Koreji. Japanski dužnosnici su rekli da je letjela na visini od 6000 km i pala u japanske vode nakon što je letjela više od sat vremena.

ICBM su rakete dugog dometa, sposobne da dosegnu Sjedinjene Države, a sposobne su nositi više nuklearnih bojevih glava. Sjevernoj Koreji je zabranjeno da ih testira.

Lansiranje je naišlo na osudu SAD-a, Japana i Južne Koreje.

Zbog lansiranja novog ICBM-a od strane Pjongjanga danas poslijepodne se sastaje Vijeće sigurnosti UN-a.

geopolitika.news