Poljska iz države protjerala 45 ruskih diplomata, sumnjiče se za špijunažu

Svijet

Poljska iz države protjerala 45 ruskih diplomata, sumnjiče se za špijunažu

Ministarstvo vanjskih poslova Poljske donijelo je odluku o protjerivanju 45 ruskih diplomata koji se sumnjiče za ilegalne aktivnosti u državi, saopćio je glasnogovornik ovog ministarstva Lukasz Jasina.

Komentirajući odluku ministarstva, Jasina je naglasio kako je ona dugo razmatrana te da je donesena u koordinaciji sa zapadnim zemljama.

“Poljska je u koordinaciji sa svojim saveznicima odlučila značajno smanjiti diplomatsko osoblje Ambasade Ruske Federacije u državi. Ukupno 45 osoba s različitim diplomatskim statusima u narednim danima napustit će našu zemlju”, ističe Jasina.

Također, Jasina je naglasio kako su diplomate zbog svojih ilegalnih aktivnosti koje su utvrđene tokom boravka u Poljskoj predstavljale prijetnju aktivnostima države.

“Razlog za donošenje ove iodluke je taj što su zaposlenici ambasade obavljali aktivnosti koje su u suprotnosti sa poljskim pravom, a također krše i standarde Bečke konvencije”, pojašnjava se.

Na kraju, iz Ministarstva vanjskih poslova Poljske su pojasnili kako bi dalje tolerisanje ruskih aktivnosti u Poljskoj dodatno produbilo tenzije.

“Rusija više od tri sedmice vodi barbarski rat protiv Ukrajine, a nas i druge zapadne zemlje tretira kao neprijatelje. Daljnje tolerisanje ove vrste ilegalnih aktivnosti stvorilo bi opću prijetnju sigurnosti Poljske, ali i naših saveznika u NATO-u i Evropskoj uniji”, zaključio je glasnogovornik poljskog ministarstva.

klix.ba