VALJATE SE PO KREVETU, NE MOŽETE NIKAKO DA ZASPITE? Evo kako KESA GRAŠKA može da pomogne da ipak ODSANJATE sladak san

Zanimljivosti

VALJATE SE PO KREVETU, NE MOŽETE NIKAKO DA ZASPITE? Evo kako KESA GRAŠKA može da pomogne da ipak ODSANJATE sladak san

Nema ko nije pregurao noći u kojima san nije dolaz na oči, šta god radili. Menjanje poza, valjanje po krevetu i guranje jastuka samo nas je dodatno razbuđivalo i ujutro smo ustajali umorni, s osećajem potpunog poraza.

Verovatno ste i vi probali sve i svašta, često uzalud, kako se grozna situacija ne bi ponavljala, ali sigurno vam nije palo na pamet da može da vam pomogne – grašak!

Uzmite kesu smrznutog graška i položite je na svoje telo tako da blago pritisne vagusni nerv, zadužen za to da naš organizam što uspešnije odgovori na stres.

Ako ne znate gde se nalazi, evo putokaza: počinje u moždanom stablu, odmah iza ušiju, putuje s obe strane vrata, preko grudi, kroz stomak. On umrežava naš mozak sa srcem, plućima, digestivnim traktom i bubrezima, a kako sadrži hiljade vlakana od kojih su čak 80 odsto čulna vlakna, sposoban je da pravovremeno i valjano izveštava vaš mozak o svemu šta se dešava u vašem organizmu.

Jedan od najdužih nerava u vašem telu zadužen je i za veliki deo parasimpatičkog nervnog sistema – tzv. AKA nervni sistem koji kontroliše nivo stresa. Dokazano je da će posledice stresa biti manje ako se on rashladi, a to pretpostavlja i da se nećete više mučiti u krevetu, već ćete lakše zaspati.

Rashlađivanje vagusnog nerva moguće je, naravno i tuširanjem hladnijom vodom, ali, priznaćete, to baš nije zabavna aktivnost usred noći.

Daleko bolje rešenje je da uzmete kesu smrznutog graška: umotajte je u peškir, stavite uz sebe i potrudite se da tu odstoji petnaestak minuta (nekome je dovoljno samo dva – tri minuta).

Ujutro ćete svima pričati kako ste spavali kao top i sanjali lepe snove!

Kurir.rs/B.M.