Zelenski se obratio Olafu Scholzu: Evo šta Ukrajina traži od Njemačke

Svijet

Zelenski se obratio Olafu Scholzu: Evo šta Ukrajina traži od Njemačke

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski završio je svoje obraćanje njemačkom Bundestagu u Berlinu.

Zahvalio je Njemačkoj na pomoći, ali je zastupnicima rekao da je njihova podrška “došla prekasno da zaustavi rat”.

“Zašto ‘nikad više’ ne važi”, upitao je.

Zelenski je također kritizirao njemačke čelnike zbog poslovnih interesa zemlje u Rusiji.

“Mogli smo vidjeti vašu spremnost da nastavite poslovati s Rusijom – i sada smo usred hladnog rata”, rekao je Zelenski. “I opet, i dalje se štitite iza zida koji vam ne omogućuje da vidite kroz šta prolazimo.”

Na kraju je pozvao Njemačku da se uhvati u koštac s ruskom agresijom i uvede oštrije sankcije Moskvi.

“Mir je važniji od prihoda”, rekao je zastupnicima.

Pozivajući se na pad Berlinskog zida, Zelenski je pozvao njemačkog kancelara Olafa Scholza da sruši, kako je rekao, zid između “slobodne i neslobodne” Europe i zaustavi rat u Ukrajini.

Obraćajući se Bundestagu putem videolinka, Zelenski je apelirao na Scholza da vrati slobodu Ukrajini, ‘udarajući’ na kolektivno sjećanje Njemačke s obzirom na historijski Berlinski zračni prijevoz 1948.-1949. i pad Berlinskog zida 1989. godine.

Zelenski je opisao novi zid “usred Europe između slobode i neslobode”, za koji je rekao da je Njemačka pomogla izgraditi, izolirajući Ukrajinu svojim poslovnim vezama s Rusijom i prethodnom podrškom plinovodu Sjeverni tok 2.

“I ovaj zid postaje sve veći sa svakom bombom koja padne na Ukrajinu, sa svakom odlukom koja nije donesena”, dodao je.

Njemačka je prošlog mjeseca zaustavila projekt plinovoda Sjeverni tok 2 na Baltičkom moru, namijenjen udvostručenju protoka ruskog plina izravno u Njemačku. Podsjećajući na apel bivšeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana Mihailu Gorbačovu, posljednjem sovjetskom vođi, da sruši Berlinski zid, Zelenski je rekao njemačkim zastupnicima: “To vam kažem, dragi kancelaru Scholz: uništite ovaj zid.”

“Dajte Njemačkoj vodeću ulogu koju je zaslužila kako bi vaši potomci bili ponosni na vas. Podržite slobodu, podržite Ukrajinu, zaustavite ovaj rat, pomozite nam da zaustavimo ovaj rat”, dodao je.

Zastupnici u Bundestagu pozdravili su Zelenskog ovacijama.

radiosarajevo.ba