UZMITE OVO PIĆE UZ DORUČAK I SNIZITE ŠEĆER: Mnogi misle da je štetno, a smanjuje rizik od najčešće BOLESTI kod nas

Zanimljivosti

UZMITE OVO PIĆE UZ DORUČAK I SNIZITE ŠEĆER: Mnogi misle da je štetno, a smanjuje rizik od najčešće BOLESTI kod nas

Napitak, koji mnogi kod nas piju za doručak, može smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Novo istraživanje pokazalo je da jogurt može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i da može pomoći kod drugih zdravstvenih problema. Istraživači u Kanadi su otkrili da su mikrobiota crijeva i bakterije u jogurtu razlog zašto jogurt može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Studija je otkrila da veća konzumacija fermentisanih mlečnih proizvoda, koji uključuju sve vrste jogurta i neke sireve sa nižim procentom masti, smanjuje rizik od pojave dijabetesa. Međutim, razlozi za ovo otkriće bili su nejasni.

“Ovi metaboliti, koji se nazivaju hidroksi kiseline razgranatog lanca, rezultat su djelovanja mliječnih bakterija jogurta na prirodne aminokiseline u mlijeku”, rekla je glavna autorka Andre Marete, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Laval i istraživač na Institutu za srce i pluća.

“Hidroksi kiseline se nalaze u fermentisanim mliječnim proizvodima, a posebno ih ima u jogurtu. Naše tijelo prirodno proizvodi njih, ali izgleda da dobijanje na težini utiče na proces”, dodala je dr Hana Koutnikova.

Istraživači su došli do ovog otkrića kada su posmatrali efekte jogurta na miševe koji su bili hranjeni hranom bogatom šećerima i mastima. Jedna od grupa je dobila dvije dnevne porcije jogurta, a druga grupa nije dobila.

Nakon 12-nedeljnog eksperimenta, istraživači su otkrili bolju kontrolu šećera u krvi, insulinske rezistencije i funkcije jetre u grupi koja je hranjena jogurtom. Zatim su analizirali sve metabolite prisutne u njihovoj jetri i primetili promene.

“U grupi koja nije dobijala jogurt, količina ovih metabolita u krvotoku i u jetri se smanjivala sa povećanjem tjelesne težine. U grupi sa jogurtom, količina BCHA je delimično zadržana”, objasnila je profesorka Marete.

(MONDO)