Stingeri, Javelini, dronovi… Šta SAD šalje Ukrajini?

Svijet

Stingeri, Javelini, dronovi… Šta SAD šalje Ukrajini?

Sa posljednjim najavljenim paketom, ukupna pomoć koju je SAD najavio poslati Ukrajini od početka ruske invazije sada ima vrijednost od jedne milijarde dolare.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je dodatno slanje vojne opreme u vrijednosti od 800 miliona američkih dolara, a koja će biti direktno isporučena Ukrajini.

Ovo je objavljeno u srijedu, istog dana kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao na američki Kongres da pošalje više sigurnosne pomoći kako bi njegova država odbila rusku invaziju u kojoj je, od 24. februara i prvog dana napada, ubijeno najmanje 1.834 civila.

Novi paket sačinjava velike količine oružja za odbranu od letjelica i od tenkova, kao i dronove. Pomoć demonstrira Washingtonovu „posvećenost slanja naših najnaprednijih sistema Ukrajini za njenu odbranu“, kazao je Biden.

Bez aviona

Kasnije je novinaru rekao kako smatra da je predsjednik Rusije Vladimir Putin „ratni zločinac“, iako je nešto kasnije glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki navela kako je Biden „govorio od srca“ i kako je State Department još u procesu odlučivanja da li je Putin zaista počinio ratne zločine.

Najnoviji paket opreme ne sadržava ni spomena o mlaznim avionima koje je Zelenski zatražio zbog stalnih ruskih napada. Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici iz NATO-a do sada su odbijali apele Zelenskog za uspostavu zone zabranjenih letova iznad Ukrajine zbog strahova da bi to dovelo do većeg sukoba između bloka i Rusije.

Bijela kuća je također navela da Washington „pomaže da Ukrajinci dobiju dodatne“ sisteme zračne odbrane „većeg dometa“, ali nije dala više detalja.

Sa posljednjim najavljenim paketom pomoći, ukupna pomoć koju je SAD najavio poslati Ukrajini od početka ruske invazije sada ima vrijednost od jedne milijarde dolare. Bidenova administracija je ranije odobrila dodatnu milijardu dolara pomoći prije početka invazije.

Šta je u posljednjem paketu pomoći?

Pentagon će poslati 800 protivzračnih sistema Stinger u sklopu najnovijeg paketa sigurnosne pomoći. Sistemi se mogu koristiti u odbrani od helikoptera i aviona u niskom letu i koriste infracrvene senzore za pronalazak meta.

U paketu su i hiljade protivtenkovskih sistema, među kojima je 2.000 primjeraka Javelina, oružja koje se ispaljuje sa ramena, a kompjutersko navođenje mu daje smrtonosnu preciznost.

Iz SAD-a će biti prebačeno i 100 Taktičkih Bespilotnih Zračnih Sistema, odnosno bespilotnih letjelica, kao i mnoštvo lakšeg naoružanja – 100 raketnih bacača, 5.000 puški, 1.000 pištolja, 400 mitraljeza i 400 pumparica, a tu su i dodatni panciri, šljemovi i municija.

Šta je SAD ranije poslao Ukrajini?

Washington je ranije Ukrajini poslao više od 600 sistema Stinger i 2.600 primjeraka Javelina.

Dodatno, Pentagon je Ukrajini dao pet helikoptera tipa Mi-17, tri patrolna broda, mnoštvo lakšeg naoružanja, te nekoliko radarskih sistema za praćenje napada artiljerijom, minobacačima i dronovima.

Najmanje 30 država je poslalo vojnu pomoć Ukrajini od početka ruskog napada, uključujući Njemačku koja je promijenila dugogodišnju politiku neslanja oružja u zone sukoba.

ALJAZEERA