NATO poslao 35.000 vojnika na granicu s Rusijom

Svijet

NATO je poslao desetine hiljada vojnika, uključujući Kraljevske marince, nosač aviona, brod razarač i napadnu podmornicu na nuklearni pogon u Norvešku, koja graniči s Rusijom.

Trupe iz 28 zemalja Evrope i Sjeverne Amerike učestvuju u vježbi koja traje oko mjesec dana, a koja je počela u ponedjeljak na sjeveru Norveške.

Članica NATO-a Norveška dijeli skoro 200 km kopnene granice sa Rusijom.

Vježba pod nazivom Cold Response održava se samo nekoliko stotina kilometara od ruske granice, dok vojska Vladimira Putina i dalje vodi rat u Ukrajini, piše Daily Mail.

Oko 35.000 vojnika, 200 aviona i 50 plovila uključeno je u Cold Response, uključujući otprilike 900 kraljevskih marinaca koji će predvoditi angažman Ujedinjenog Kraljevstva.

Oni će vršiti napad duž norveške obale iz amfibijske radne grupe koju predvodi HMS Albion.

Nosač aviona HMS Prince of Wales također će učestvovati, a pridružit će mu se i fregata HMS Richmond, razarač tipa 45 HMS Defender, pomoćni tanker Kraljevske flote i podmornica na nuklearni pogon u njenoj pratnji.

Vježbe imaju za cilj da pokažu kako bi ujedinjene multilateralne snage branile Norvešku i sjeverni bok Evrope od modernog protivnika.

NATO je rekao da vježba “nije povezana s ruskom ničim izazvanom i neopravdanom invazijom na Ukrajinu”.

U njemu se navodi da je vježba planirana mnogo prije nego što je Vladimir Putin naredio svojim trupama da napadnu Ukrajinu.

Rusija je odbila da bude posmatrač na vježbi, koja ima za cilj da članice i partneri NATO-a vježbaju zajednički rad na kopnu, u vazduhu i na moru.

Norveške oružane snage saopćile su da su Rusima, uključujući i rusko Ministarstvo odbrane, pružile “temeljne informacije”.

radiosarajevo.ba