TOKOM PREGOVORA JEDAN RUS VRIJEĐAO UKRAJINCE

Svijet

TOKOM PREGOVORA JEDAN RUS VRIJEĐAO UKRAJINCE

Ukrajinski pregovarač objavio je završetak trećeg kruga pregovora s ruskim izaslanstvom kazavši da je ostvaren “manji napredak” prema uspostavi humanitarnih koridora, ali nema znatnog poboljšanja stanja.

Treća runda pregovora je završena. Nastavljene su intenzivne konsultacije o osnovnom političkom bloku propisa, uz prekid vatre i sigurnosne garancije”, kazao je na Twitteru ukrajinski pregovarač i savjetnik Ureda predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak.

Na drugoj strani oglasili su se i članovi ruske pregovaračke delegacije.

Dugo smo razgovarali o problemu humanitarnih koridora, ali se nadamo da će koridori početi da rade od sutra”, kazali su Rusi te dodali kako njihova “očekivanja nisu bila opravdana”.
Jedan od njih je iznio teške optužbe i uvrede na račun Ukrajinaca nazvavši ih “fašistima”:

Ovi ljudi koji ne dozvoljavaju civilima da prolaze kroz otvorene humanitarne koridore su, u suštini, fašisti”, poručio je visoki član ruske pregovaračke delegacije.
Treći krug pregovora počeo je u Belovejskajoj Pušči, nacionalnom parku na granici Bjelorusije i Poljske, napisala je agencija Belta na svojem Telegram računu.

Nakon drugih pregovora u četvrtak postignut je dogovor samo o uspostavi humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da druga strana onemogućava evakuaciju civila.

Ranije u ponedjeljak Moskva je poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila “potpuno nemoralnim” jer bi Ukrajinci trebali moći napustiti svoje domove preko ukrajinskog teritorija.

hayat.ba