Vučić o glasanju u UN: Izdržaćemo još koji dan dok sam predsjednik

Svijet

Vučić o glasanju u UN: Izdržaćemo još koji dan dok sam predsjednik

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija, kada je reč o glasanju na sednici UN koja je u toku povodom krize u Ukrajini, “pridružuje” kada je tema rušenje i kršenje teritorijalnog integriteta, dok se “neće pridruživati” kada su u pitanju sankcije.

„Jučer smo imali devet glasanja, u osam se nismo pridružili u jednom jesmo. Danas imamo jedno gdje ćemo da se pridružimo, tako svaki dan, samo me obavijeste na kraju o tim brojevima. Za sve ono što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog integriteta Srbija se pridružuje, za ono gdje su u pitanju sankcije, Srbija se neće pridruživati, bar dok možemo da izdržimo i ovo još malo, još koji dan dok sam de fakto predsjednik republike. E sad, posle toga kad izaberete nekog drugog to je drugačija priča“, rekao je Vučić.

Na pitanje o pritiscima sa kojima se suočava odgovorio je da su oni ogromni.

„Do kasno noćas sam imao razgovore sa predstavnicima više zemalja, a i danas je tako cijeli dan. Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da odlučuju“, ocijenio je Vučić.

“Vjerujem da ćemo uspjeti da odolimo brojnim pritiscima, da sačuvamo nacionalni ponos i dostojanstvo i izbjegnemo bijes velikih, jer ti veliki taj bijes obično iskaljuju na malima. Gledaćemo da sačuvamo i odbranimo zemlju a da nam obraz ostane neukaljan”, zaključio je Vučić.

n1