Napravljen prvi korak prema ulasku Ukrajine u Evropsku uniju

Svijet

Napravljen prvi korak prema ulasku Ukrajine u Evropsku uniju

Da bi odluka postala važeća, pokrenuta je pisana procedura kojom se od glavnih gradova država članica traži da odobre dogovor ambasadora

Ambasadori država članica Evropske unije jednoglasno su se složili da od Komisije zatraže mišljenje o zahtjevu za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije, objavilo je francusko predsjedništvo Vijećem EU.

Ambasadori su se složili da se Komisiji pošalje pismo u kojem se od nje traži da izradi mišljenje o svakoj od triju pristiglih kandidatura.

Da bi odluka postala važeća, pokrenuta je pisana procedura kojom se od glavnih gradova država članica traži da odobre dogovor ambasadora.

Države članice trebaju odgovoriti danas do 20 sati s time da se izostanak odgovora tumači kao pristanak. Izrada mišljenja prvi je korak na dugom putu do kandidatskog statusa.

Komisija najprije zemlji podnositeljici zahtjeva za članstvom šalje opširan upitnik od nekoliko tisuća pitanja iz različitih područja funkcioniranja države. Komisija na temelju tih odgovora, ali i iz drugih neovisnih izvora, donosi mišljenje (avis) o tome je li zemlja spremna ili nije za status kandidata za članstvo, piše Index.hr.

Koja je procedura
Rad na izradi mišljenja može trajati jako dugo. U slučaju Bosne i Hercegovine trajao je tri godine, Rumunija je čekala dvije, a Hrvatska godinu dana.

Nakon što Komisija objavi mišljenje, stvar ponovno ide na Vijeće u kojem zemlje članice moraju jednoglasno odlučiti o dodjeli kandidatskog statusa. Nakon toga potrebno je donijeti odluku o početku pregovora, opet jednoglasno, koji traju godinama. Za svaku odluku u Vijeću o proširenju potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

Ubrzani put
Dio zemalja tražio je na sastanku ubrzani put za Ukrajinu, uglavnom zemlje srednje i istočne Evrope, dok su drugi izrazili podršku za evropsku perspektivu, ali uz redovan postupak.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošle je sedmice u dramatičnim okolnostima potpisao zahtjev za članstvo u EU, a ubrzo su takve zahtjeve uputile Gruzija i Moldavija.

avaz.ba