Putin dobio spisak zemalja koje su sankcionirale Rusiju, čeka se odgovor Moskve

Svijet

Putin dobio spisak zemalja koje su sankcionirale Rusiju, čeka se odgovor Moskve

Na popisu neprijateljskih stranih država su, među ostalima, Australija, Velika Britanija, sve članice Europske unije (znači i Hrvatska), Kanada, island, Lihtenštajn, Monako, Novi Zeland

Putin je od ruske vlade zatražio da mu u roku od dva dana sastavi popis zemalja koje su podržale sankcije Rusiji, a sad je ruska agencija RIA Novosti objavila da je taj popis i napravljen.

– Na popisu neprijateljskih stranih država su, među ostalima, Australija, Velika Britanija, sve članice Europske unije (znači i Hrvatska), Kanada, island, Lihtenštajn, Monako, Novi Zeland, San Marino, SAD, Singapur, Tajvan, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska, Japan, Albanija, Norveška…”, stoji u priopćenju ruske vlade.

Podsjetimo, prekjučer je Putin zatražio od ruske vlade da mu sastavi popis zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, njenim tvrtkama, organizacijama i pojedincima. “Imate dva dana za to!” jasno im je poručio.

Sankcije su već počele utjecati na životni standard u Rusiji. Trideset i dvije zemlje zatvorile su svoj zračni prostor za zrakoplove registrirane u Rusiji ili koji pripadaju ruskoj vladi i njezinim građanima. Prema JPMorgan Chaseu, napad na Ukrajinu mogao bi dovesti do kolapsa ruske ekonomije poput one iz 1998. godine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se Zapad angažirao u “ekonomskom razbojništvu” protiv Rusije i da će Moskva na to odgovoriti.

avaz.ba