Majka dječaka s granice: ‘Hvala vam što ste mi spasili sina, morala sam ga poslati samog’

Svijet

Majka dječaka s granice: ‘Hvala vam što ste mi spasili sina, morala sam ga poslati samog’

Dječak, čije ime nije poznato, osvojio je srca svih koje je sreo svojom neustrašivošću i odlučnošću. Zahvaljujući broju na ruci, brzo je stupio u kontak s rođacima koji sada brinu o njemu

Majka 11-godišnjeg dječaka iz Ukrajine koji je putovao više od 1000 kilometara do Slovačke samo s plastičnom vrećicom, putovnicom i telefonskim brojem ispisanim na ruci govorila je o olakšanju zbog sigurnog bijega njezina sina od ruskih bombi.

Julia Pisetskaja rekla je da je svog sina iz očaja stavila u vlak koji je vodio iz Zaporožja, mjesta blizu nuklearne elektrane koju su ruske snage napale prošli tjedan, prenosi Guardian.

Nije mogla otići s njim iz jugoistočne Ukrajine jer se nije osjećala dobro i trebala se brinuti za svoju majku s invaliditetom.

Slovački graničari brinuli su se o dječaku po dolasku, navodi policija, koja ga je opisala kao ‘heroja’. Na ruci je imao ispisan telefonski broj rođaka u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi. Vlasti su im uspjele ući u trag i od tada je pod njihovom skrbi.

– Veoma sam zahvalna što su spasili život mom djetetu- rekla je Pisetskaja u video poruci objavljenoj na Facebooku u nedjelju.

– U vašoj maloj zemlji postoje ljudi velikog srca. Udovica sam i imam još djece. Želim se zahvaliti slovačkoj carini i volonterima koji su se brinuli za mog sina i pomogli mu da prijeđe granicu. Zahvalna sam što ste spasili život mom djetetu. Pokraj moga grada je nuklearna elektrana na koju pucaju Rusi. Nisam mogla ostaviti majku, ona se ne može sama kretati- dodala je.

Slovačko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na Facebooku da je dječak ‘osvojio srca svojim osmijehom, neustrašivošću i odlučnošću, dostojnim pravog heroja’. Rekli su da su ga vlasti ‘ugrijale i dale mu hranu i piće, koje su spakirali za njegovo sljedeće putovanje’.

– Zahvaljujući broju na ruci i komadiću papira u struku, uspio je kontaktirati svoje najmilije koji su kasnije došli po njega i cijela se priča dobro završila- rekli su dužnosnici.

– Došao je sasvim sam iz Zaporožja jer su mu je majka morala ostati u Ukrajini- rekla je glasnogovornica policije Denisa Bardjova za AFP.

– O dječaku su se brinuli mnogi, bili to policajci, vojnici, carinici ili volonteri te razne vjerske ili civilne organizacije.

Ruske trupe napale su lokaciju u Zaporožju, najveću europsku nuklearnu elektranu, koja proizvodi oko 20 posto ukrajinske električne energije, u ranim satima prošloga petka. Od tada imaju kontrolu nad objektom.

24sata