Erdogan zatražio primirje, Putin mu rekao koji je uvjet za to

Svijet

Erdogan zatražio primirje, Putin mu rekao koji je uvjet za to

Iz Kremlja su priopćili nekoliko detalja Putinova telefonskog razgovora s Erdoganom.

Kako navode, ruski predsjednik je poručio da je prekid “specijalne vojne operacije”, kako on naziva invaziju na Ukrajinu, moguć isključivo ako ukrajinska strana položi oružje i pristane na zahtjeve Moskve za demilitarizacijom.

U priopćenju se navodi i da je Putin Erdoganu “detaljno objasnio glavne ciljeve i zadatke koji su postavljeni” pred ruske trupe, a naglasio je i da se operacije provode “prema planu i u skladu s rasporedom”.

Kremlj u priopćenju ne spominje ukrajinskog predsjednika Zelenskog, čiju je ponudu za sastankom s Putinom u Ankari ili Istanbulu prenio Erdogan, ali se neizravno referira na njega sljedećom formulacijom: – Potvrđena je spremnost ruske strane za dijalog s ukrajinskim vlastima i sa stranim partnerima u cilju rješavanja sukoba”.

Putin je tijekom razgovora, kako navode u Kremlju, skrenuo Erdoganu pažnju “na činjenicu da bilo kakvi pokušaji Kijeva da odgodi pregovarački proces nemaju perspektivu”.

– Izražena je nada da će tijekom planirane nove runde pregovora predstavnici Ukrajine pokazati konstruktivniji pristup koji u potpunosti uzima u obzir aktualnu situaciju, navodi se.

– Oružane snage Rusije čine sve što mogu da bi spasile živote i omogućile sigurnost civila. Precizni udari se izvode isključivo na objekte vojne infrastrukture, navode u Kremlju u kojem ponovno spominju navodne “neonaciste” u Kijevu koji, kako tvrde, “nastavljaju s intenzivnim granatiranjem Donbasa, a u ukrajinskim gradovima i naseljima civile koriste kao živi štit, uključujući i strance koje praktički drže kao taoce”. To je, ocjenjuju u uredu ruskog predsjednika, “posebno okrutno i cinično”.

S druge strane, iz Erdoganova su ureda priopćili da je turski predsjednik od ruskog kolege zatražio proglašenje primirja u Ukrajini, otvaranje humanitarnih koridora i sklapanje mirovnog sporazuma.

Telefonski je razgovor trajao, kažu, sat vremena tijekom kojih se turski predsjednik ponudio da “pridonese mirnom rješenju konflikta” napominjući da bi prekid vatre umanjio zabrinutost oko humanitarne situacije.

Izvor:Jutarnji