FOTO: E. TRAKO

Video / EUFOR raspoređuje snage: U Sarajevo stigao konvoj višenamjenskih američkih Hamvi vozila

Region

Video / EUFOR raspoređuje snage: U Sarajevo stigao konvoj višenamjenskih američkih Hamvi vozila

Kako je iz EUFOR-a jučer rečeno, pristiglo osoblje EUFOR-a trenutno se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima

U Sarajevo je i danas stigao vojni konvoj EUFOR-a iz Bosanskog Šamca, saznaje portal “Avaza”. Kako smo zabilježili na licu mjesta, kamionima su dovezena američka Hamvi vozila. Riječ je o višenamjenskom vozilu koje se može kretati po raznim terenima.

FOTO: E. TRAKO
FOTO: E. TRAKO
FOTO: E. TRAKO
FOTO: E. TRAKO

Pojačane operativne patrole
Kako je iz EUFOR-a jučer rečeno, pristiglo osoblje EUFOR-a trenutno se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima.

Podsjećamo, prošle sedmice u Bosnu i Hercegovinu stiglo je 500 vojnika EUFOR-a. Novi vojnici će biti smješteni u kampu Butmir kod Sarajeva.

Iz EUFOR-a su ranije poručili da bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini te da je raspoređivanje ovih snaga mjera predostrožnosti.

Dovoljan broj sposobnih snaga
– Mjere se poduzimaju u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja – rekli su tada iz EUFOR-a.

Raspoređivanja snaga će trajati do 8. marta i vojnici EUFOR-a će biti raspoređeni u ekscesnim područjima u BiH. Sve ove aktivnosti odvijaju se u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH.

avaz.ba