Više od 66.000 Ukrajinaca vratilo se kući braniti zemlju” – Ukrajinski ministar odbrane: Nepobjedivi smo!

Svijet

Više od 66.000 Ukrajinaca vratilo se kući braniti zemlju” – Ukrajinski ministar odbrane: Nepobjedivi smo!

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da su se 66.224 Ukrajinca vratila iz inozemstva da se priključe borbi protiv ruske invazije koja je sada usredotočena na potpuno opkoljavanje prijestolnice Kijeva te drugog najvećeg grada Harkiva.

“UKRAJINCI, NEPOBJEDIVI SMO!”

– Toliko se ljudi vratilo iz inozemstva u ovom trenutku da brani svoju zemlju od horde. To je još 12 borbenih i motiviranih brigada. Ukrajinci, nepobjedivi smo! – poručio je Reznikov u online poruci.

Moskovska ofanziva ulazi u deseti dan uz zračnu potporu i rusku upotrebu visokopreciznog oružja, rekle su ukrajinske snage u izvješću. Rusija nastavlja napore da potpuno opkoli ukrajinski grad Kijev te istočni Harkiv, drugi najveći grad u zemlji, navele su ukrajinske oružane snage.

Ruski vojnici i dalje pokušavaju doći do administrativnih granica regija Luhansk i Donjeck kako bi uspostavili kopneni koridor iz anektiranog Krima do separatističkih područja.
Odbrana u Kijevu nastavlja odbijati neprijateljsku ofanzivu i nanositi gubitke napadačkim snagama, prema izvješću. Ruske snage i dalje nastavljaju identificirati slabosti obrane južnog lučkog grada Mariupolja, rečeno je.

TREĆI KRUG PREGOVORA TREBAO BI SE ODRŽATI OVAJ VIKEND

Očekuje se da će treći krug pregovora između Ukrajine i Rusije u Bjelorusiji biti ovaj vikend. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da, premda su posljednji pregovori bili iznenađujuće konstruktivni, Ukrajina neće ispuniti teške zahtjeve Rusije.

– Predsjednik Volodimir Zelenskij neće napraviti ustupke koji bi na bilo koji način degradirali našu borbu koja se danas vodi u Ukrajini za teritorijalni integritet i slobodu – istaknuo je.

U međuvremenu u ukrajinske susjedne zemlje i druge zemlje Europske unije stalno stižu izbjeglice tražeći sigurnost od rata. Prema procjenama UNHCR-a, do sada je od rata pobjeglo više od 1.25 milijuna ljudi, prenosi Hina.

face.ba