DA PROBAVA RADI KAO SAT – DR PERIŠIĆ OTKRIO RECEPT: Uzmite kukuruzno brašno, kvasac i šećer, EVO KAKO SE PRIPREMA (RECEPT)

Zdravlje

DA PROBAVA RADI KAO SAT – DR PERIŠIĆ OTKRIO RECEPT: Uzmite kukuruzno brašno, kvasac i šećer, EVO KAKO SE PRIPREMA (RECEPT)

Doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog govorio je o napitku koji je odličan za našu probavu. On je objasnio da obična boza može imati mnoge prednosti na naš organizam.

– Pet litara vode skuhajte sa 500 grama kukuruznog brašna, jednom kockom svježeg ili kesicom suvog kvasca, i 200 grama šećera – objasnio je gastroenterolog.

“Kažu da bi trebalo 400, ali ne treba vam više od 200. Šećer malo karamelizujte da bi boza dobila boju, pa je onda kuvajte i ohladite”.

– Neka stoji nekoliko dana u hladnom špajzu ili frižideru, najbolja je poslije petog dana. Tada počinje fermentacija, tek je tada pijte, nakon toga počinje više da kisi zbog fermentacije. Boza može da stoji ukupno deset dana u frižideru – rekao je on.

Doktor Perišić je istakao da boza sadrži B vitamine, odlične za nervni sistem, pa će dobar “rad” nerava biti prva korist. Takođe, pošto u bozi ima kvasca, a on je prepun probiotskih kvasnica koje potpomažu crijevnu floru, ovaj napitak je idealan za probavu.

(novi.ba)