3 VRSTE NAMIRNICA STVARAJU BORE I ČINE DA IZGLEDATE STARIJE: Jedete ih svakog dana, a ne slutite šta rade koži

Zdravlje

3 VRSTE NAMIRNICA STVARAJU BORE I ČINE DA IZGLEDATE STARIJE: Jedete ih svakog dana, a ne slutite šta rade koži

Neke namirnice koje se često nalaze na našim jelovnicima mogu da budu pogubne po našu kožu i da nam ubrzaju starenje, kaže dermatolog Džoram Hart.

Specijalista tvrdi da mleko i mlečni proizvodi, posebno jogurt i sir, mogu da izazovu akne, jer povećavaju proizvodnju sebuma. Zapravo, namirnice sa niskim sadržajem masti koje sadrže veliku količinu dodatog šećera, nanose najveću štetu koži.Hart smatra da su krofne, kolači, peciva i bijeli hljeb podjednako štetni za kožu. On je upozorio i na to da pekarski proizvodi doprinose razvoju zapaljenskih procesa u organizmu i uništavaju kolagena vlakna.

“Kolagen održava kožu mladom, gipkom i čvrstom. Kada se proizvodnja kolagena smanji, koža postaje naborana”, objasnio je doktor.

Takođe, negativan efekat na kožu imaju i mesne prerađevine koje takođe utiču na pojavu zapaljenskih procesa. To je zato što imaju visok sadržaj zasićenih masti i nitrata, kaže Hart. Da biste što duže zadržali mladolik izgled i glatku i zategnutu kožu, dermatolog savjetuje da smanjite unos suhomesnatih proizvoda koji stimulišu proizvodnju sebuma , što dodatno pogoršava stanje kod osoba koje imaju akne

MONDO