SAD: Rusi nisu ciljali reaktore u nuklearnoj elektrani

Svijet

VELIKA BRITANIJA i Francuska sumnjaju da su ruske snage namjerno ciljale nuklearnu elektranu Zaporižja u ovotjednim borbama, ali Sjedinjene Države tvrde da ne raspolažu dokazima da su Rusi napali nuklearne reaktore.

“Prvi put je neka država napala nuklearnu elektranu u pogonu. I to je očito zabranjeno međunarodnim pravom i Ženevskim konvencijama”, rekla je britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a

“SAD nema dokaze da je Rusija ciljala reaktore”

Francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Riviere rekao je da incident “implicira napad” na nuklearnu elektranu.

Američka podtajnica za nuklearnu sigurnost Jill Hruby rekla je pak da SAD ne raspolaže dokazima da je Rusija ciljala nuklearne reaktore u nuklearnoj elektrani na jugoistoku Ukrajine i da se čini da je u borbama korišteno malokalibarsko oružje.

Hruby je u intervjuu za MSNBC u petak rekla da se Bidenova administracija osjeća dobro pripremljenom za sve scenarije, uključujući zračenje oslobođeno iz elektrane Zaporižja.

Veleposlanica SAD-a: Bilo je nevjerojatno nepromišljeno i opasno

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield na hitnom sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti rekla je da su borbe u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja lako mogle dovesti do katastrofe.

“Milošću Božjom svijet je sinoć za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu. Svi smo zaustavili dah dok smo gledali kako se užasna situacija odvija pred nama”, rekla je okrivljujući Rusiju za napad.

“Napad je sinoć doveo najveću europsku nuklearnu elektranu u veliku opasnost”, rekla je. “Bilo je nevjerojatno nepromišljeno i opasno i ugrozilo je sigurnost civila diljem Rusije, Ukrajine i Europe”, upozorila je američka veleposlanica

novi.ba